Rockwool tuži Općinu Pićan? Općina će morati platiti odštetu

Rockwool tuži Općinu Pićan? Općina će morati platiti odštetu

12.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Očekivano, Rockwool Adriatic nije zadovoljan time što je pićansko vijeće na sjednici u ponedjeljak odbilo njegov prijedlog za pomirbom putem Centra za mirenje Hrvatske gospodarske komore. Uprava tvrtke vijećnicima ne niječe slobodu izbora, ali napominje da uz nju ide i odgovornost.
- Mi smo kao ozbiljna i odgovorna tvrtka još jednom pokušali iznaći rješenje za ovu situaciju. Oni su ruku pomirenja odbili i, na štetu žitelja, morat će u slučaju blokade naše tvornice platiti odštetu koja će biti na razini do sada uloženih 85 milijuna eura, kaže glasnogovornica Anđelka Toto–Ormuž.


Spor je nastao jer Pićan nije izvršio obvezu izgradnje pristupne ceste i priključka na gradski vodovod za Industrijsku zonu Pićan jug u kojoj se trenutačno nalazi samo Rockwool. Ta su dva objekta uvjet da tvornica dobije uporabnu dozvolu do 20. veljače, kada joj istječe rok za probni rad.


Toto–Ormuž je po tko zna koji put odbacila tvrdnje o neekološkoj proizvodnji, a to je sada potvrdila ne samo podacima o emisijama u zrak, nego i onima o istraživanju tla te zdravstvenom statistikom.
- Institut za medicinska istraživanja iz Zagreba od 1. studenog 2006. godine prikuplja podatke o taloženju tvari i metala na području Oršanića, Išišća i Tupljaka. Ovih nam je dana poslao izviješće iz kojega je vidljivo da taloženja nisu prelazila granične vrijednosti, kaže ona.


Ista ustanova od 7. kolovoza prošle godine u Zajcima prikuplja podatke o koncentracijama amonijaka, fenola i formaldehida u zraku, a njezin zaključak je isti kao i onaj Ministarstva zaštite okoliša nakon praćenja stanja u okolišu i inspekcijskih nadzora tvornice: zrak u okolici Rockwoola je najviše kvalitete. Krucijalni dokaz za to uprava vidi u činjenici da ni u potpićanskoj ambulanti ni na labinskoj Hitnoj pomoći nisu evidentirani pacijenti koji su se žalili na smetnje respiratornog sustava ili iritaciju očiju.

R. SELAN

ekologija Rockwool Anđelka Toto Ormuž tužba odšteta inspekcijski nadzor ministarstvo zaštite okoliša