Rockwool se, za razliku od SIK-a, bori za opstanak tvornice i svakog radnog mjesta u njoj

Rockwool se, za razliku od SIK-a, bori za opstanak tvornice i svakog radnog mjesta u njoj

25.3.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tragom SIK-ove najave jednosatnog štrajka, odmah na početku želimo istaknuti da je pravo na štrajk legitimno i demokratsko pravo svakog zaposlenika u Republici Hrvatskoj, te da ga niti možemo niti želimo sprječavati.  

Ali, štrajk u ovom trenutku zaista smatramo nepotrebnim - budući da smo mi u nekoliko navrata istaknuli da pregovori o kolektivnom ugovoru uopće nisu upitni. Naprotiv, mi jesmo za pregovore o KU, ali ne sada - jer tvornica nema uporabnu dozvolu i radna mjesta nisu sigurna. Nadalje, Rockwool poštuje sve zakonske propise prema radnicima, a važno je naglasiti kako kolektivni ugovor ne predstavlja zakonsku obavezu poslodavca. Ipak, neprimjereno je ovako odgovoran posao koji iziskuje ozbiljan angažman svih strana u pregovoru provoditi u vrijeme kada smo u potpunosti usmjereni na presudan dokument za rad naše tvornice, a to je uporabna dozvola.  

Naš odnos prema radnicima i socijalnu odgovornost najbolje smo pokazali u vrijeme kada tvornica nije radila i nije prihodovala niti kune. Iako je bilo i drugačijih  rješenja - zasigurno nepovoljnijih za naše radnike - uprava je donijela odluku da će svim zaposlenicima isplaćivati puna osobna primanja svih deset mjeseci. Na taj je način, u vrlo teškom periodu, privatna profitabilna tvrtka na prvo mjesto stavila interese svojih radnika.  

Unatoč tome, nažalost, u zadnjih nekoliko javnih istupa, čelni čovjek SIK-a, jasno je pokazao svoj stav prema tvornici, a time i prema zaposlenicima u njoj. Svojim izjavama gospodin Bulić neupitno se postavio na stranu onih koji žele da se tvornica zatvori, a time i da se zatvore radna mjesta u njoj. Naprosto je nevjerojatno da se predstavnici sindikata, kojima bi cilj trebao biti očuvanje radnih mjesta, sada bore da se ta radna mjesta ugase.  

Ipak, očito je da je glas razuma djelatnica i djelatnika tvornice prevladao, pa je SIK koji tvrdoglavo inzistira na trenutačnom početku pregovora, morao pronaći kompromis i predložiti alternativu - jednosatni štrajk i to u vrijeme kada tvornica ne proizvodi.  

Cijela ova priča zvuči pomalo nevjerojatno u vrijeme velike svjetske gospodarske krize, kada se mnoge tvornice zatvaraju i gase se brojna radna mjesta ili se pak smanjuju plaće, a čest je i slučaj da radnici ne dobivaju plaću iako rade. Naši radnici redovito dobivaju plaću i Rockwool se, za razliku od SIK-a, bori za opstanak tvornice i svakog radnog mjesta u njoj. 

Anđelka Toto-Ormuž

PR Manager / Voditeljica odnosa s javnostima

Rockwool Adriatic d.o.o. 

SIK zaposlenje rockwool štrajk anđelka toto ormuž kolektivni ugovor radnici prava radnika