Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Rockwool se itekako tiče mještana: Izradili studiju, ignorirali Pićance

Rockwool se itekako tiče mještana: Izradili studiju, ignorirali Pićance

7.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Općina Pićan neugodno je iznenađena spoznajom da do članka u Glasu Istre o objavi studije utjecaja Rockwoola na zdravlje nije imala nikakvih obavijesti o tome da je Ministarstvo zaštite okoliša na svojim internetskim stranicama objavilo analizu stanja postrojenja u tvornici kamene vune te da je Istarska županija sačinila analizu utjecaja rada te tvornice na okoliš.

Ogorčenost Općine i njenih građana zbog neinformiranja o ovim dokumentima u petak su novinarima prenijeli općinska koordinatorica za ekologiju Kristina Đurović i pročelnik Anton Bažon.

- Ovakvim zaobilaženjem i isključivanjem, Pićanština je još jednom stavljena pred gotov čin. Čini se da Ministarstvo zaštite okoliša nastoji zaobići čitavu javnost jer se onaj tko želi do 23. svibnja dati svoju ocjenu i mišljenje o analizi postrojenja mora dobro potruditi da bi našao stranicu na kojoj to piše. Mi ćemo svoje mišljenje dati i nadamo se da neće biti ignorirano, rekla je Đurović.

- Načelnik Ivan Franković član je županijskog povjerenstva za praćenje rada Rockwoola, ali nije bio obaviješten o izradi studije. Trebalo je provesti medicinska istraživanja na terenu, a ovako će to biti samo jedna birokratska knjiga. Budući da nam je župan obećao financijsku pomoć za izradu naše analize utjecaja na okoliš te mi na tu pomoć računamo, postavlja se pitanje zašto je trebalo raditi paralelnu studiju umjesto da se ujedinimo i smanjimo troškove, rekao je Bažon.

Oboje su istaknuli da će općinsku analizu, čija je izrada u tijeku, smatrati najpotpunijom i najtočnijom. Đurović se osvrnula i na izjavu tehničkog direktora Marca Boia, navedenu u članku, koji je rekao da podaci iz županijske studije idu u korist Rockwoola, iz čega se može zaključiti da je tvornica o njima odavno obaviještena, a građani moraju čekati da objavljivanje amenuje župan Ivan Jakovčić. (R. SELAN)

 

rockwool marco boi jakovčić studija studija utjecaja na okoliš okoliš ekologija anton bažon kristina đurović