Rockwool radi, ekolozi utihnuli

Rockwool radi, ekolozi utihnuli

3.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvornica kamene vune Rockwool Adriatica radi - iz dimnjaka izlazi dim, a iz tvorničkog kruga kamioni. Ni jedno ni drugo ne bi smjelo biti moguće zbog dva razloga: jer tvornica nema uporabnu dozvolu i jer je makadamsku pristupnu cestu Općina Pićan trebala prije dva mjeseca zatrpati.

- Rockwool je ispunio sve zahtjeve koji su pred nas postavljeni da bismo dobili uporabnu dozvolu. Radimo prema najvišim ekološkim standardima, a to najbolje potvrđuju uredni nalazi gotovo trideset inspekcijskih nadzora u proteklih godinu dana. Nedostaje nam jedino nešto što nije u našoj nadležnosti, a to je asfaltirana pristupna cesta do tvornice. Ali, vjerujemo da će i to biti uskoro riješeno, kaže glasnogovornica Anđelka Toto-Ormuž.

Dok Uprava Rockwoola tvrdi da su sve emisije štetnih tvari ispod zakonski dozvoljenih i da svaku novu europsku direktivu o zaštiti okoliša poštuju odmah, premda postoje i rokovi za prilagodbu, dotle u Općini kažu da im se svakodnevno javljaju mještani žaleći se na dim iz te tvornice.

Pronaći sugovornika o tome u blizini tvornice bilo je lako, ali fotografirati se nije htio nitko.

- Meni brat radi u tvornici, pa ne bih javno istupao, kaže jedan.

- Ja sam u sportu, a oni su nam sponzori. Znate kako je danas, svatko traži sponzora, kaže drugi.

Istaknuti članovi ekoloških udruga odgovorili su nam da nam nemaju što reći, osim onoga što su već toliko puta isticali. Kritičari će im predbaciti da su postali tihi jer su ušli u strukture općinskih vlasti pa im prosvjedovanje više nije od primarnog interesa.

Jedino je labinska ekološka udruga Pineta za kakvu-takvu akciju: nedavno je uz cestu Labin - Tunel Učka, kod skretanja za Kršan, postavila transparent na kojem piše "grob do groba roda moga". (R. SELAN)

sponzori ekološka udruga pineta dimiti ekologija uporabna dozvola anđelka toto ormuž rockwool