Rockwool protiv prosvjednika: Patrik Juričić i Doris Floričić oslobođeni optužbe

Rockwool protiv prosvjednika: Patrik Juričić i Doris Floričić oslobođeni optužbe

9.6.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Patrik Juričić iz Labina i Doris Floričić iz Pićna nisu smetali posjed Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic, presudila je u četvrtak sutkinja Općinskog suda Zvjezdana Štemberga Verbanac.

Tuženici nisu bili na izricanju presude zbog radnih obveza, a izostali su i odvjetnici - Dubravko Zeljko na njihovoj strani i odvjetnička kuća Žilić i partneri na strani tužitelja. U publici su se među ostalima nalazili Juričićeva supruga Božena Sučić Juričić i predstavnik Hrvatskog helsinškog odbora Jusuf Šehanović. Sučić Juričić je k tome, kao i Floričić, pićanska vijećnica iz redova Akcije mladih te aktivna članica ekološke udruge "Naša zemlja" osnovane zbog borbe protiv tvornice kamene vune u Pićnu.

U obrazloženju presude, sutkinja je kazala da je, saslušavši 25. svibnja svjedoke koje su odvjetnici obiju strana predložili na početku suđenja 11. travnja, zaključila da Rockwool nije imao posjed nad nekretninama na kojima su se Juričić i Floričić nalazili, niti su oni na bilo koji način ograničili nekretnine koje jesu u njegovom posjedu.

Naime, smetanje posjeda definira se kao oduzimanje ili bitno uznemiravanje, odnosno onemogućavanje posjeda, nakon čega je potrebno ponovno uspostavljanje faktičkog, odnosno prvobitnog stanja.

Rockwoolov tužbeni zahtjev odnosio se na 20. siječnja 2010. godine kada su se od 17.30 do 21 sat ispred ulaza u tvornicu održavali prosvjedi zbog navodnog onečišćenja zraka prouzročenog radom tvornice. Tim okupljanjem građani su onemogućili prometnu komunikacija s tvornicom.

Na temelju fotografija i napisa u medijima tvrtka je izdvojila Juričića i Floričić te ih optužila za fizičko zaprečavanje i onemogućavanje svake vrste prometa. Tražila je da im se zabrani pristup njezinim nekretninama te nadoknadu sudskih troškova.

No, obrazložila je Štemberga Verbanac, paušalno su naveli katastarske čestice u svom posjedu, nisu označili gdje im je oduzet faktički posjed i nisu predložili očevid. Iz izjava svjedoka proizlazi da su tuženici zajedno s drugim prosvjednicima prelazili pješački prijelaz na pristupnoj cesti tvornici, koja je javni put.

Dokaz tome je i izjava predstavnika MUP-a da tijekom tog prosvjeda ništa nisu poduzimali, odnosno da su tijekom onih koji su se događali prije ili poslije regulirali promet, iz čega proizlazi da se radi o javnom prolazu. Uz to, u ponašanju Juričića i Floričića nije bilo nikakve zabranjene samovlasti, pa je prometna komunikacija uspostavljena završetkom prosvjeda. (R. SELAN)

 

rockwool patrik juričić doris floričić tužba općinski sud u labinu općinski sud