Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Rockwool pred štrajkom?

Rockwool pred štrajkom?

16.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Među zaposlenima u tvornici kamene vune Rockwool u Potpićnu pojavio se Naš glas, letak Sindikata Istre i Kvarnera u kojem se njegovi radnici upoznaju s teškoćama oko potpisivanja kolektivnog  ugovora s predstavnicima poslodavca.

U letku se navodi da su pregovori o tome, nakon uspješnog početka, po drugi put odgođeni 12. veljače, uz obrazloženje predstavnika Rockwoola da su im nužne konzultacije s odvjetničkim timom. Također, poslodavac je odbio potpisati ranije usuglašen Protokol o pregovorima, a sada predlaže da se u pregovore uključi i Radničko vijeće, premda je poznato da pregovarač u ime zaposlenika može biti samo sindikat.

Sindikat Istre i Kvarnera ocjenjuje da je to samo kupovanje vremena i razvlačenje pregovora, čemu se on suprotstavlja najavljujući konkretne mjere radi zaštite interesa svojih članova. Zbog toga je Rockwool Adriaticu dat rok do 23. veljače do kada mora dati pisane primjedbe na prijedloge protokola i kolektivnog dogovora, uz nuđenje alternativnih rješenja. "Ukoliko do tog roka ne dobijemo očitovanje među radnicima će se provesti anketa da li su spremni industrijskim akcijama (koje mogu rezultirati štrajkom) izboriti se za kolektivni ugovor" - ističe se u letku.

Na kraju se poslodavca upozorava da se radnici maksimalno zalažu kako dobivanje uporabne dozvole ne bi bilo upitno, nerijetko dovodeći u "opasnost i svoje živote i zdravlje, s obzirom da se ne poštuju u potpunosti mjere zaštite na radu.", navodi Sindikat Istre i Kvarnera. (MM)

rockwool štrajk radnici zaposlenici sindikat letak naš glas