Rockwool ne šteti zdravlju

Rockwool ne šteti zdravlju

7.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ni dva mjeseca nakon što je dovršena studija o utjecaju tvornice kamene vune Rockwool Adriatic, koju je još lani počelo izrađivati nadležno županijsko povjerenstvo za praćenje utjecaja rada tvornice na okoliš i zdravlje ljudi, studija još nije službeno predstavljena javnosti.

U nekoliko smo navrata od predsjednika nadležnog povjerenstva Josipa Zidarića pokušavali doći do objedinjenog županijskog dokumenta koji bi trebao prikazati utjecaj tvornice, no - iako je dokument gotov i premda je Županija sve prikupljene podatke i informacije nadležnih institucija dobila još u studenom prošle godine - prezentaciju o Rockwoolu javnost još nije dočekala. U nekoliko navrata Zidarić se pravdao da studija ne može van dok je ne amenuje župan Ivan Jakovčić, pa stoga ni kao prvi čovjek povjerenstva ne smije komentirati njen sadržaj.

Do studije smo došli neslužbenim putem, a u njoj su prikazana izvješća i zaključci mjerodavnih institucija poput zagrebačkog Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva zaštite okoliša i Inspekcije zaštite okoliša u Istarskoj županiji o pozivima građana koji su se žalili na rad tvornice, kao i izvještaj labinske ispostave Istarskih domova zdravlja.

Studijom je praćen rad tvornice od kolovoza 2008. do prosinca prošle godine. Tijekom godinu dana evidentirano je 500 poziva građana koji su se žalili uglavnom na neugodne i iritirajuće mirise koji uzrokuju kašalj i suzenje očiju.

U izvještaju županijskog Zavoda za javno zdravstvo navodi se da od kolovoza 2008. do kolovoza prošle godine ne raspolaže podacima o broju oboljenja respiratornog sustava. Podaci se odnose na tri ordinacije obiteljske medicine u Općini Kršan te se navodi da je u 2008. prikazano 2.606 ukupno oboljelih od akutnih i kroničnih respiratornih oboljenja, odnosno 1.935 akutnih respiratornih oboljenja.

"Broj ukupno oboljelih od respiratornih bolesti, kao i broj akutnih respiratornih bolesti, nešto je iznad prethodnog petogodišnjeg prosjeka, no iz podataka je vidljivo da je u 2003., 2005. i 2007. zabilježen još veći broj oboljelih", navodi se u izvješću te se dodaje da navedeni podaci ne ukazuju na porast respiratornih oboljenja među osobama koje su koristile zdravstvenu zaštitu.

Napominje se da u kratkom vremenskom razdoblju utjecaj onečišćenja zraka može dovesti do pada otpornosti sluznice respiratornog sustava te time pogodovati razvoju akutnih respiratornih oboljenja, a u dužem razdoblju i do kroničnih.

Što se tiče malignih bolesti, u izvješću se iznosi da su one multiuzročne te da je za njihov razvoj potreban dugi niz godina (10 i više) te da se stoga ne može očekivati da je preko noći porastao broj malignih oboljenja uslijed onečišćenja okoliša i rada neke tvornice.

Zatraženi su i podaci o eventualno povećanom broju posjeta liječniku opće prakse za promatrano razdoblje od godinu dana na području općina Pićan i Kršan. Ti su podaci pokazali da u razdoblju istraživanja nije zabilježen povećan broj posjeta liječnicima u Zdravstvenoj stanici Potpićan koja pokriva područje navedenih općina. Navodi se da su se liječnicima opće prakse neki pacijenti žalili na subjektivne smetnje peckanja i otežanog disanja, ali se objektivnim liječničkim pregledom nije otkrila patologija.

Izvan redovnog vremena zdravstvenu skrb građanima tog područja uglavnom pruža Hitna medicinska pomoć Labin, koja je u razdoblju od kolovoza 2008. do rujna prošle godine obavila ukupno 14.810 pregleda u ambulanti i 1.645 intervencija na terenu. Niti jedan od tih pacijenata nije se žalio na tegobe povezane s radom tvornice niti su se njihovi simptomi mogli povezati s time.

U dokumentima se napominje da su lažni iskazi u javnosti o incidenciji raka u Labinu (broj novooboljelih tijekom određenog vremenskog razdoblja u odnosu na broj osjetljivih osoba na određenu bolest, op. a.).

Naime, prema podacima lokalnog registra za rak pri labinskoj ispostavi Službe za epidemiologiju, u razdoblju od 1999. do 2006. prosječna stopa incidencije u Labinu iznosi 342,92 na 100 tisuća stanovnika i manja je od županijskog i hrvatskog prosjeka. U Istarskoj županiji incidencija iznosi 445,4 na 100 tisuća stanovnika, a na državnoj razini 431,1 na isti broj stanovnika. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

rockwool studija utjecaja ekologija zdravlje