"Rockwool" na sudu progoni Pićance koji se bune protiv zagađenja

"Rockwool" na sudu progoni Pićance koji se bune protiv zagađenja

10.2.2010. // Labin.info // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Potpićan  - Labin: Na osnovi utvrđenih činjenica labinskih policajaca Mauricia Strela, Davora Đurašina, Zlatana Silića i Gorana Jelića, uz potpis prijave labinskog višeg policajca Elvisa Zahtile, protiv Adriana Šumberca, Otavia Marčaca, Admira Keštovića, Mladena Roviša, i Vlade Krpana pokrenute su prekršajne prijave pred Prekršajnim sudom u Labinu. Prva rasprava je zakazana za 18.02.2010.

 

Pozivi su okrivljenicima stigli na kućne adrese krajem proteklog tjedna. U optužnom prijedlogu piše da je prvookrivljeni Adriano Šumberac 08.10.2009, oko 14,00h nazvao glasnogovornicu tzrtke „Rockwool" Anđelku Toto Ormuž , izrazio joj svoje nezadovoljstvo zbog zagađenja koje proizvodi spomenuta tvornica i najavio prosvjed mještana protiv tvornice. Po primitku poziva Anđelka Toto Ormuž prijavila je  Adriana Šumberca labinskoj policiji.

Preostala četvorica optuženih su navodno istog dana na večer oko 20,00 h, zajedno s drugih 50-tak građana neprestano prolazili preko pješačkog prijelaza u mjestu Potpićan i time obustavili promet na toj magistralnoj cesti. Oni nisu prijavljeni zato što su prelazili prometnicu preko pješačkog prijelaza već zato što su zviždaljkama i sirenama dizali buku na mjestu događaja, time remetili javni red i mir. Svjedoci optužbe - protiv tih koji su navodno zviždali jesu Munevera Deliomerović i Josip Flegar.

 

Komentar pričitajte na Labin.info

 

iPress 11. 02. 2010.

– Ovakvim postupanjima potiče se sumnja u namještenost cjelokupnog sudskog procesa i zastrašivanje mještana Pićanštine koji žele samo zdrav život i čisti okoliš, rekla je Ilić i dodala da je ova tvornica, koju je kao projekt razvoja dovela Istarska županija, Pićanštini donijela 20-ak novih radnih mjesta, a u isto vrijeme unijela strah, beznađe, netrpeljivost i razdor među ljudima, uzrokovala je pad vrijednosti nekretnina i dovela u pitanje budućnost stotinu obitelji ovog kraja.

Inače, Rockwool nakon dvije i pol godine rada još uvijek nema uporabnu dozvolu, a probnu su proizvodnju inspektori zaštite okoliša više puta prekidali. Iako su više puta bili na razgovorima kod župana koji je obećavao analize, mjerenja zraka nezavisnih laboratorija te pravnu pomoć, dosad od njega nismo dobili ništa.

Ovo je već treći optužni prijedlog koji je Rockwool pokrenuo na hrvatskim sudovima. Na zagrebačkom je sudu Zdravko Berić koji je po optužbom da je kriomice analizirao zrak oko tvornice, dok je postupak protiv Antona Rupnika okončan na njegovu štetu i dužan je zbog klevete i iznošenja neistine u javnosti Rockwoolu platiti 40.000 kuna.

- Na koja god vrata pokucamo nitko ne smije dati svoje mišljenje jer biva kažnjen što je slučaj s dr. Buršićem i dr. Beliško. Nakon što su dali svoja mišljenja o tvornici kao pojedinci ''''zaradili'''' su stegovne mjere, rekla je Iride Vidaković.

Na novinarsko pitanje jesu li ovi prosvjednici slučajno zaradili optužbe, Ilić je rekla da je sve vrlo planski napravljeno jer je jedan od uhićenika njen suprug, a drugi je otac djevojaka koje su pokrenule blog protiv Rockwoola.

- Uvjereni smo da su ove tužbe jednostavno pokušaj ušutkavanja ljudi, a ovakvim ''''šamar tužbama'''' služe se često u SAD-u baš u slučajevima ekoloških udruga. Rockwool se od dobrog susjeda pretvorio u tužitelja najniže razine, rekla je Ilić. (GM)

 

Anđelka Toto-Ormuž odnedavno je voditeljica Rockwoolova regionalnog odjela za komunikacije i marketing. Zadužena je za razvoj komunikacijske i marketinške strategije u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori te Turskoj.

 

 

 

 

 

dimiti rockwool optužni prijedlog ekologija udruga naša zemlja naša zemlja zagađenje tvornica trgovačko društvo pićan anđelka toto ormuž