Rockwool kaže da je nepropisni dimovod dostignuće nove tehnologije

Rockwool kaže da je nepropisni dimovod dostignuće nove tehnologije

29.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Odmah po obavijesti od 24. studenog da je Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša utvrdila da se tvornica kamene vune Rockwool, odnosno njezin dio gradi protivno konačnoj odnosno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli te se zbog toga zatvara gradilište i obustavlja pokusni rad, uputili smo Rockwoolu nekoliko pitanja, a odgovor je stigao danas te ga donosimo u nastavku.

Prije toga podsjetit ćemo da je inspekcija utvrdila da je protivno dozvoli u 30 metarskom dimnjaku izgrađena dimovodna cijev spojena s peći za sušenje i očvršćivanje te je omogućeno da se dimovi nastali u peći za sušenje i očvršćivanje ispuštaju kroz 30 metarski dimnjak direktno u atmosferu bez ikakve prethodne obrade.

Pitali smo glasnogovornicu tvrtke da nam pojasni tko je izradio glavni tehnološko-strojarski projekt, tko je izvođač građevinskih radova, a tko je nadzorni organ, zašto je mimo dozvole izgrađena dimovodna cijev, koji je točan sastav dimova koji su kroz navedeni dimnjak tako ispuštani, koliko dugo i u kojoj količini te što će Rockwool sada poduzeti, naravno, konkretno i bez fraze „činimo sve“. Također smo zamolili komentar svojedobne izjave direktora Bartosza Stentofta da će zrak u Pićnu ostati u prvoj kategoriji.

 
U današnjem odgovoru iz Rockwoola stoji:

Glavni projekt izradila je tvrtka Ekonerg, a izvođač radova bila je tvrtka Max Bögel Technobeton d.o.o. Nadzorni organ također je tvrtka Ekonerg. Dimovodna cijev na 30 metarskom dimnjaku rezultat je primjene nove tehnologije u projektiranju tvornice, za koju smo saznali u veljači 2006. nakon što je konačni projekt donesen i predan Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kroz taj dimnjak izlazi isključivo ispust od izgaranja prirodnog plina, u vrijeme kad nema proizvoda na liniji. Dodatno, ugrađeni sustav kontrole osigurava da ispust iz proizvodnog procesa ne može proći tim djelom nego isključivo kroz sustav filtriranja kao što je definirano u projektu i studiji utjecaja na okoliš. Stoga, nije moglo doći do nekontroliranog ispuštanja plinova bez prethodnog pročišćavanja. O svim izmjenama smo svojevremeno izvijestili Ministarstvo i zatražili njihovo očitovanje koje do danas nismo dobili. Sad ćemo ponovo, u skladu s rješenjem inspekcije, uskladiti sustav zone sušenja s glavnim projektom, što znači uklanjanje dodatne cijevi. Uvjereni smo i dalje da će zrak u okolici ostati u prvoj kategoriji. U suradnji s općinama započet ćemo s mjerenjem kvalitete zraka na različitim lokacijama u okolici tvornice.

rockwool prosvjed pićan zagađenje ekologija zelena istra