Rockwool još nije dobio koncesiju za podzemne vode: Probna proizvodnja s vodom iz Labina

Rockwool još nije dobio koncesiju za podzemne vode: Probna proizvodnja s vodom iz Labina

25.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvrtka Rockwool lani je od Hrvatskih voda zatražila koncesiju za podzemne vode pod svojom tvornicom i u potopljenim tupljačkim rudnicima. S druge strane, u Općini Kršan tomu se protive jer se boje da će eksploatacija tih voda ugroziti opskrbu pitkom vodom.
Stoga smo Rockwoolu poslali upit što je s njihovim zahtjevom Hrvatskim vodama, a u odgovoru piše da koncesiju još nisu dobili. »Rockwoolova tvornica u Potpićnu počet će probnu proizvodnju koristeći vode tvrtke Vodovod Labin«, piše Anđelka Toto-Ormuž, voditeljica odnosa s javnošću.

 

Naglašava da su tu koncesiju zatražili jer količine vode koje im može osigurati Vodovod neće biti dovoljne za kasniju fazu proizvodnje.
- Ta procedura još traje, no treba naglasiti da koncesija ne znači i ekskluzivno korištenje podzemnih voda, odnosno neće ih moći koristiti isključivo Rockwool. Također, Hrvatske vode odredit će tarifu po kojoj ćemo plaćati iskorištenu količinu te vode, kaže Toto-Ormuž.
Prije uporabe u proizvodnom procesu Rockwool će dobivenu vodu obraditi, »jer nije riječ o kvaliteti koju zahtijevamo«. Koristit će je kao procesnu tehnološku vodu u zatvorenom recirkulacijskom sustavu. »Voda iz ovog sustava neće dolaziti u kontakt s okolišem«, naglašavaju iz Rockwoola, a za njezino propisno zbrinjavanje, koristit će, vele, usluge za to ovlaštenih tvrtki u Hrvatskoj. Jedan dio procesnih voda u obliku vodene pare ispuštat će se nakon filtriranja kroz 75 metara visok dimnjak.


Taj će se proces u početku strogo nadzirati, s obzirom da je Rockwool zbog nepropisnog zbrinjavanja procesne vode već 18. rujna lani zaradio prekršajnu prijavu.

S. BRNABIĆ

Rockwool podzemne vode koncesija Vodovod d.o.o Anđelka Toto Ormuž