Rockwool – automatske stanice za mjerenje onečišćenja

Rockwool – automatske stanice za mjerenje onečišćenja

25.1.2010. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nedjelja, 24 Siječanj 2010 09:31 Vijesti iz Pule i Istre

Dana 19. siječnja 2010. godine uputili smo Ravnateljici za atmosferu i gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjev za očitovanjem vezano za  rad automatskih stanica u okolini tvornice kamene vune Rockwool. Svakakva zagađenja i velike količine dima, koje se puštaju u zrak , automatske stanice pokazuju neprekidnu ispravnost rada tvornice, jer nema prekoračenja štetnih emisija, koje izlaze iz dimnjaka tvornice Rockwool. Sličan događaj se je desio i u Sisku prilikom požara, gdje  automatske stanice nisu prikazale nikakva prekoračenja štetnih plinova.

Zahvaljujemo se na susretljivosti, jer jedino mediji su nada mještanima u borbi protiv takvih zagađivača.

Predsjednik stranke:
Josip Anton Rupnik

Rockwool –automatske stanice za mjerenje onečišćenja
 
Poštovana gospođo,

Vezano za učestalo onečišćenja zraka na području izgrađene tvornice kamene vune, koja već tri godine radi bez uporabne dozvole što je presedan, želimo Vaše očitovanje, kako je moguće da automatske stanice prikazuju, da je sve u granicama  dozvoljenog, sukladno našim zakonskim propisima. Dosada je ekscesi  bilo nevjerojatno mnogo, ali što je još ne vjerojatnije da je sve bilo u granicama  zakonskih propisa. Naši kolege predstavnici ekoloških udruga, kako u zemlji tako i u Europi, a isto tako i predstavnici zelenih političkih stranaka u Europi, ali i stručnjaci kako u našoj zemlji, tako  u Europi čude se  takvim informacijama, jer vjeruju da se radi o velikim obmanama javnosti, kako bi se zaštitili interesi  multinacionalnih kompanija, na štetu mještana  na području općina Pićan, Kršan i Sv. Nedjelja.

Kako navedena tvornica nije radila za vrijeme Božićnih i Novogodišnjih praznika, kada je započela s radom 13. 01. 2010. godine, cijela kotlina je bila u dimu, ljudi su reagirali, tražili pomoć, ali pomoć je došla samo od strane predstavnika medija, koji su snimili stanje( i novinari HRT).  Vlast, koja je zadužena štiti ustavne odredbe  pravo na zdravlje i na očuvanja okoliša-nije bilo.  Uvidom u podatke  mjernih stanica vidimo,  opet se nije ništa  desilo, zar treba vjerovati tim stanicama,  ne ljudima, ne medijima, ne slikama ni snimkama televizije.

Tražimo da nas  informirate, što kanite poduzeti, hoćete li  maknuti spomenute automatske stanice, kojima nitko njima ne vjeruje? Mještani najbolje  poznaju situaciju, u koju su se uvjerili i mnogi građani Istre. Na vapaje mještana, otišli i uvjerili se kakvo zagađenje trpe. Postavljamo  pitanje, da li će biti zaustavljen rad tvornice, zbog toga što nema uporabnu dozvole sukladno  zakonu?

Dok predstavnike zelenih Općinski sud u Puli presuđuje za klevetu, zbog odbrane  ustavnog prava građana na govor,  na zdravlje i  zaštitu okoliša, odbrane potpisanih i ratificiranih međunarodnih konvencija, isti koji čine zlo ovom narodu 

s domaćim jatacima, stvaraju velike profite nesmetano, na štetu zdravlja građana. Vjerujemo u pravnu državu, da će ista, koja je započela akciju otkrivanja korupcije, uskoro doći na slučaj Rockwool. Uz opisano, velika šteta je mještanima  gubitak vrijednosti imovine, onemogućavanje razvoja agroturizma i proizvodnje ekološke hrane. Gradnja takve tvornice u kotlini i okruženju  zaštićenih  prostora, na prvoklasnom poljoprivrednom zemljištu, s velikim rezervama slatke vode, jest presedan u Europi.

Molimo Vaše očitovanje o našim zahtjevima, uvjereni u brzi odgovor, kako očekuje javnost,  pogotovo mještani  u okruženju tvornice. Neki su već počeli iseljavati, ali njihovu imovinu nitko ne kupuje, cijene su nevjerojatno niske.

S poštovanjem,
 

Predsjednik stranke:
Mr.sc.Josip Anton Rupnik  
Na znanje: Sabor-nadležnim odborima
Predstavnicima medija

rockwool ekologija onečišćenja rupnik