Roberta Juričić Bembić i Neel Rocco: Kaos u starom gradu Labinu

Roberta Juričić Bembić i Neel Rocco: Kaos u starom gradu Labinu

18.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanarke starog grada Labina Roberta Juričić Bembić i Neel Rocco obratile su nam se priopćenjem kojeg donosimo u nastavku:

Kada je Grad Labin objavio da će uvesti novi sustav parkiranja u starogradskoj jezgri bilo nam je rečeno da će novi sustav drastično smanjiti broj vozila unutar starogradske jezgre i olakšati pronalazak parkirnog mjesta.

U stvarnosti, unutar starogradske jezgre nikad nije bilo više automobila, a u isto vrijeme broj parkirnih mjesta se kontinuirano smanjuje. 

Za to ima nekoliko razloga:

1) Uveden je novi sustav parkiranja, no i dalje se događa da se automobil „zalijepi“ za vozilo stanara ispred njega i tako uđe na parking. Više stanara i turista doživjelo je probleme pri pokušaju ulaska jer kamera teško čita tablicu automobila kad padne mrak. 

2) Neriješeno pitanje zbrinjavanja otpada. Duže od mjesec dana traje proces prebacivanja na novi sustav, a u međuvremenu zauzimaju mjesta ne samo novi spremnici nego i stari kontejneri. (Povezano s tim, duže od dva tjedna traju radovi postavljanja spremnika na Đilu gdje su spremnici najprije ukopani i onda ponovno iskopani! Dok ovi besmisleni radovi traju, djeca starog grada (koji zbog jako lošeg općeg stanja igrališta Đila već imaju najgore uvjete za igranje u cijelom Labinu) nemaju se gdje igrati.)

3) Nekoliko stanara uzelo je stvar u svoje ruke i sami su sebi rezervirali mjesto za parking, na primjer na Fortici. Na San Marcu jedan je vlasnik nekretnine već prije nekoliko godina postavio dva stupa ispred svoje kuće i ogradio javnu površinu lancem. Ima još primjera. Grad Labin protiv takvih vlasnika koji uzurpiraju javnu površinu do sad ništa nije poduzeo. 

4) Iz neobjašnjivih razloga već tjednima stoje dvije WC-kabine na Aleji velikana, iako postoji novoobnovljeni javni WC samo par stotina metra dalje, na Titovom trgu. WC-kabine ne samo što su ružne i nepotrebne, nego i blokiraju jedno parkirno mjesto.

5) Nedavno su postavljeni dva reda stupića na sredini Aleje velikana. Time smo izgubili još nekoliko parkirnih mjesta. Stupići su postavljeni bez najave i objašnjenja čemu će služiti. 

Do prošle turističke sezone u starogradsku jezgru ulazio je i turistički vlakić. Svake godine moramo osloboditi Forticu od auta zbog manifestacije „Ulična čarolija“, koja bi se lako mogla održavati kod Špine. Kada je gradska fešta nemamo pristup vozilima svojim domovima.

Odluke kojima se regulira i dijelom ograničava svakodnevni život u starogradskoj jezgri donose se uglavnom zbog turizma. A što je s nama, stanovnicima staroga grada? 

Na kraju, ne možemo ne spomenuti stanje popločenja i infrastrukture u starogradskoj jezgri. Kamen je klizav i rupa ima posvuda, a kad pada kiša, starogradske ulice pretvaraju se u rijeku. Nitko po tome apsolutno ništa ne čini. Dok stari grad propada, gradska vlast traži sredstva iz europskih fondova za šoht i slične projekte koji možda izgledaju bolje u očima javnosti. Je li moguće da obnova starog grada nije prioritet jer nije dovoljno „spektakularna“?

Nama, stanarima, je već dosta. Od gradske vlasti tražimo hitno rješenje problematike parkiranja i početak obnove infrastrukture starogradske jezgre. Ukoliko se nešto ne poduzme u najskorije vrijeme, doći će do iseljavanja i Labin će postati apartman-grad. Je li to možda i cilj?

Roberta Juričić Bembić i Neel Rocco

Foto: LC Labin.com


stari grad labin grad labin roberta juričić bembić neel rocco parking otpad promet javni wc
Galerija fotografija (13)