Rivu u Rapcu treba zatvoriti za promet

 Rivu u Rapcu treba zatvoriti za promet

15.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za Rapčane nije prioritet ni izgradnja kružnog toka na ulazu u Rabac koja sada počinje. S obzirom da se kružni tok gradi novcima iz gradskog proračuna, a ne iz sredstava Županijske uprave za ceste i EU fondova kako je bilo najavljivano ranijih godina, mislimo da se taj novac mogao i drugačije upotrijebiti, kaže predsjednik MO-a Miljenko Miškulin

Početkom mjeseca u Mjesnom odboru Rabac održano je savjetovanje s građanima vezano za proračun Grada Labina za 2019 godinu. Tom je prilikom istaknuta višegodišnja problematika, od nedostatka parkinga do gužve na rivi, a uz konstantan rizik prometovanja na samoj rivi, problem su i razna stepeništa koja povezuju ulice od kojih neka nedostaju, a neka su dotrajala. Rapčani također ističu da je nogostup gorući problem, većina nogostupa je u vrlo lošem stanju, a u ljetnim mjesecima su zakrčeni automobilima, dok ih dosta ulica uopće nema. Nedostaju javni sanitarni čvorovi Kritična točka u samom prometu je spoj Ulice Giuseppine Martinuzzi s ulicom Slobode, kod škole koja vapi za obnovom. Gornjem Rabcu nedostaje rasvjeta i nogostup. Mještani skreću pozornost i na javne sanitarne čvorove u Rapcu, postoje samo dva u cijelom mjestu u koje ljeti dolazi ogroman broj turista. Jedan je smješten kod samoposluge "Jedinstva", a drugi ispod bazena hotela Marina-Mediteran. Ovaj kod samoposluge je u jako lošem stanju i općenito ne služi na čast turističkom mjestu te pogoršava ionako lošu sliku centra Rapca.

Drugi je u nešto boljem stanju, međutim, u konačnici dva javna WC-a za cijeli Rabac su premalo. Loše su i označeni pa su slabo vidljivi, a i radno vrijeme do 17 ili 18 sati nije zadovoljavajuće, smatraju mještani. Stoga je vijećnik iz Rapca Đuliano Kos na posljednjoj sjednici Vijeća pitao labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića što Grad planira učiniti po pitanju rješavanja tih problema, posebice jer se sada planira proračun za iduću godinu. Ovih je dana stigao i odgovor u kojem se ističe da su pripreme proračuna za 2019. godinu pri kraju. U proračunu za 2019., u Rapcu smo planirali nekoliko projekata i to uređenje 20 novih parkirnih mjesta u ulici Slobode ispod kompleksa Istra i Fortuna te 37 novih parkirnih mjesta u ulici Slobode preko puta ceste, ispod tog kompleksa, kaže Valter Glavičić. Turisti na wc u kafiće i restorane - Sanirat će se i postojeće javne stepenice u ulici Slobode i postojeće pješačke staze između ulice Slobode i ulice za Gornji Rabac. Realizacijom navedenih projekata riješila bi se problematika parkiranja u ulici Slobode i sigurnost pješaka u prometu u ulici Slobode te dodatna komunikacija za pješake između ulice Obala Maršala Tita i Gornjeg Rapca, odgovorio je Glavičić. Što se tiče javnog sanitarnog čvora u ulici Obala Maršala Tita u Rapcu, Glavičić ističe da će Grad nastojati osigurati dodatni javni sanitarni čvor na potezu između Rive i crkvice Sv. Andrije. Budući da Grad Labin nema u vlasništvu niti jedan objekt na navedenom potezu, razgovarat će s pojedinim vlasnicima ugostiteljskih objekata u ulici Obala Maršala Tita i nastojati dogovoriti da daju dozvole da sanitarni čvor u sklopu ugostiteljskog objekta mogu koristiti i turisti koji nisu gosti njihovog objekta, odnosno da postane javni sanitarni čvor.

Na taj bi način za sljedeću turističku sezonu Rabac imao na raspolaganju tri javna sanitarna čvora u ulici Obala Maršala Tita u Rapcu. Od predsjednika Mjesnog odbora Rabac Miljenka Miškulina saznali smo da se nije razgovaralo o obnovi šetnice lungomare, jer su sada za mještane važniji drugi prioriteti poput parkirnih mjesta, zatvaranja rive za promet motornim vozilima i uređenje same rive. - Za Rapčane nije prioritet ni izgradnja kružnog toka na ulazu u Rabac koja sada počinje. S obzirom da se kružni tok gradi novcima iz gradskog proračuna, a ne iz sredstava Županijske uprave za ceste i EU fondova kako je bilo najavljivano prilikom donošenja planova za 2017. i 2018. mislimo da se taj proračunski novac mogao i drugačije upotrijebiti, primjerice za obilaznicu preko Gornjeg Rapca, uređenja centra Rapca, rješavanje problema raskrsnice kod škole i Ulice Slobode bez parkiranih automobila. To su za nas važniji problemi od izgradnje kružnog toka.

U Rapcu bi trebalo godišnje uložiti dva do tri milijuna kuna samo za tekuće održavanje te paralelno izvoditi kapitalne projekte od interesa za mještane. Međutim, iz Grada Labina dobili smo obećanja da će iduće godine ulagati u Rabac kao nikada do sada, rekao je Miškulin. (Branko BIOČIĆ)


riva rabac rabac riva promet mo rabac obala maršala tita