Ripenda: Posvuda leti pepeo i osjeća se miris sumpora

Ripenda: Posvuda leti pepeo i osjeća se miris sumpora

2.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

- Svaka bura podigne prašinu s ogromnog deponija pepela i šljake pokraj termoelektrane - netko neupućen bio bi uvjeren da je to dolje prirodna magla, priča nam Serđo Flego iz Ripende Knapići, zaselka koji nudi pogled kao iz lože na 340 metara visoki dimnjak u Plominskom zaljevu.

Morao je, međutim, zapuhati orkanski sjeveroistočnjak, onaj iz prve polovice veljače, da bi neodgovarajuće zbrinjavanje nusproizvoda izgaranja ugljena, koji pogoni elektranu, i prateće zagađenje okoliša zasjalo punim sjajem.

Čak je i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika apelirao na resornu ministricu Mirelu Holy da "poduzme mjere za konačno rješavanje problema", tim više jer je HEP kao potencijalni investitor najavio gradnju TE Plomin C 500 MW na ugljen (uz provedenu javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš).
 
 Finoj, sivo-bijeloj prašini s deponija već četiri desetljeća najizloženija je upravo Ripenda, predio nadohvat Labina, koji odavno nije, kao zadnjom zgodom, primio tako obilatu porciju.

- Bila je ludnica, posvuda uokolo pepeo. Osjetio se miris sumpora i slatkasti okus u ustima. Strah? Nema te što biti strah, prisiljen si biti tu, iako znaš da udišeš takvu ariju - i dim iz kamina koji ovdje također spušta bura, i taj pepeo. Prašina nam, s manjeg dijela deponija koji nije saniran, stiže usjekom između našeg sela i Štrmca te nastavlja prema Labinu, objašnjava Flego.

Situacija je, priznaje, bolja nakon što se odlagalište od devedesetih prekriva zemljom. Do prije 20-ak godina, prije negoli je elektrana prešla na uvozni ugljen, koristio se onaj domaći, kameni raški, bogatiji sumporom te prirodnom radioaktivnošću. Posljedica: radioaktivna šljaka!
 Velika je međutim razlika, kaže i Flego, živjeti uz elektranu otkako je 2000. godine proradila TE Plomin 2 (250 MW), s visokim dimnjakom i modernijom tehnologijom.

- Ipak, ni jedan uređaj neće u potpunosti eliminirati štetne emisije iz dimnjaka niti ovakvo raznošenje pepela. Mogu se samo minimizirati, uz velika ulaganja. Kad se već ovdje, eto, trujemo i gubimo zdravlje, a nekretnine su nam s tim kaminom pod nosom potpuno obezvrijeđene, barem da nas netko prizna! HEP bi barem mogao osigurati besplatnu struju za ovdašnjih 15-ak familija. To je tako simboličan potez, priča Flego.

- Ne pitaju ljudi ovdje puno i kažem vam da su se ozbiljno počeli zagrijavati za podizanje zajedničke tužbe, vjerojatno protiv vlasnika elektrane u Plominu, zbog narušavanja zdravlja i obezvređivanja imovine. No, najprije ćemo razgovarati s gradonačelnikom Demetlikom i direktorima elektrane, otkriva Flego.

Zaključno, retorički pita koliko će se višestruko pepela i šljake stvarati nakon izgradnje TE Plomin 3, četiri puta jače od "jedinice" koju HEP planira ugasiti za tri godine. (Igor RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)
 

te plomin termoelektrana ripenda šljaka zagadenje sumpor hep deponij