Revizori upozorili na štetno partnerstvo: HEP-u skuplja struja iz Plomina

Revizori upozorili na štetno partnerstvo: HEP-u skuplja struja iz Plomina

18.1.2010. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Trošak sponzorstva i donacija od 46,5 milijuna kuna koliko je Hrvatska elektroprivreda potrošila u 2007. naveo je Državnu reviziju na to da tu državnu tvrtku koja je i monopolist upozori da, s obzirom na vrstu usluga koju pruža, ne bi trebala izdvajati toliko za usluge promidžbe i reklamiranja.

No revizorima je HEP odgovorio da je odluka uprave o potrošnji spomenutih 46,5 milijuna kuna opravdana te da "nisu utrošena značajna materijalna sredstva" s obzirom na to da HEP prodaje električnu energiju na domaćem i inozemnom tržištu. Ta ne baš "značajna materijalna sredstva" doista čine tek 0,5 posto prihoda tvrtke u 2007., ali i više od deset posto dobiti društva.

Revizija se, pak, u svom nalazu više bavi kupnjom nego prodajom električne energije, i to one koju je u 2007. HEP nabavio od termoelektrane Plomin koja je u njegovom pedesetpostotnom vlasništvu, dok jednaki udjel ima i strani partner RWE Energie.

U 2007. HEP je od Plomina kupio 1,4 milijuna MWh električne energije po prosječnoj cijeni 49,75 eura po MWh, a istovremeno je prosječna proizvođačka cijena bila 47,22 eura po MWh, odnosno 2,53 eura manje. I dok revizija u svojoj analizi samo ističe to da HEP od svoje tvrtke kupuje struju po cijeni višoj od proizvođačke, partnerstvo s RWE-om smatra lošim i Elektroprivredi savjetuje da od partnera otkupi njegov ulog u Plominu.

To partnerstvo sklopljeno je 1996. i svaka je strana u termoelektrani Plomin unijela kapital od 25,5 milijuna eura, HEP u imovini, a RWE u novcu. Tada je dogovoreno da će RWE svoj udio prodati HEP-u na njegov zahtjev, i to u roku od 15 godina od puštanja elektrane u pogon.

Dogovoreno je i da će se u međuvremenu stranom partneru isplaćivati dobit na ulog (uvećan za kamate koje su vrijedile u trenutku formiranja zajedničke tvrtke) prema godišnjoj kamati od 14 do 17 posto. U svom nalazu Revizija je ustanovila da je strani partner od 2000., kada je elektrana puštena u pogon, pa do 2007. iz zajedničkog društva povukao 47,636 milijuna eura, što je za čak 86,4 posto, odnosno za 22 milijuna eura više od onoga što je uložio u TE Plomin.

Uz povlačenje uloga od gotovo 12 milijuna eura, njemački RWE je dobio i dividendu od 35,72 milijuna eura. Obveze koje TE Plomin ima prema HEP-u, nastale na osnovi iznajmljivanja i prodaje imovine, ta elektrana ne ispunjava tako revno pa HEP-u duguje stotine milijuna kuna. Uz to, HEP nema prava ni na povlačenje dividende na osnovi koje je RWE u sedam godina zaradio više nego je u elektranu uložio.

HEP pojašnjava da je ugovorom o suradnji s inozemnim partnerom regulirana mogućnost prodaje uloga stranog partnera prije roka, ali uz uvjet da su u cijelosti plaćene kamate, otplaćena glavnica inozemnom partneru i krediti. Sve to, pojasnili su iz HEP-a, preskupo je za njih, tako da od otkupa udjela i ranijeg preuzimanja elektrane vjerojatno neće biti ništa. (J. MARIĆ/Novi list)

 

kriza standard sponzorstvo štetno partnerstvo donacije hep poskupljenje struja električna energija energetika gospodarstvo plomin te plomin revizija