Rembrandt u rukama Labinjana

Rembrandt u rukama Labinjana

31.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Oba Rembrandtova bakropisa te još desetak slika i skulptura pronašli su svoje mjesto u domovima ljubitelja umjetnosti iz Istre koji su se u velikom broju odazvali ponovljenoj aukciji umjetnina koja se tijekom protekloga tjedna svakodnevno održavala u KuC Lamparni. Jednokratna aukcija produžena je zbog velikog interesa javnosti, a kupci najeksponiranijih djela očekivano su zgradu nekadašnjeg rudarskog kompleksa posjetili prije službene aukcije u petak te kupovinu obavili daleko od očiju javnosti.


Ponuđena djela dio su ogromne zbirke Antimuzeja Vladimira Dodiga Trokuta, koji nam je u razgovoru potvrdio da za sve umjetnine posjeduje uredne dokumente, a na pitanja gdje je i kako došao u posjed skupocjenih i često raritetnih djela iz gotovo svih umjetničkih razdoblja, spomenuo je suradnju s kontroverznim kolekcionarom Antom Topićem Mimarom. Selektirajući djela koja će ponuditi Labinjanima, priznao je da je donio veliki broj grafika za koje se nadao da će završiti u brojnim ugostiteljskim objektima na ovom području, no kupci iz te djelatnosti su izostali. U umjetnost su odlučili investirati uglavnom poduzetnici, koji su, prema riječima osebujnog Trokuta, u pratnji savjetnika iz područja umjetnosti kupovali djela za osobne potrebe. Iako nam nije mogao otkriti tko su kupci, potvrdio je da su iz šireg labinskog područja.


Održana aukcija još je jednom potvrdila status koji KuC Lamparna uživa u širim umjetničkim krugovima, no jedinstvenu priliku da u Labinu uživo barem razgledaju vrhunska umjetnička djela domaćih i stranih autora, osim pokojeg studenta umjetnosti, iskoristili su nažalost rijetki.

S. Z.

KUC Lamparna Antimuzej Vladimir Dodig manifestacija aukcija.kultura