Regionalnim zakonima do decentralizacije

Regionalnim zakonima do decentralizacije

14.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika nedavno je na čelu Savjeta IDS-a zamijenio Darka Lorencina, aktualnog ministra turizma. Bio je to povod za razgovor o novoj politici IDS-a, što je namjerava voditi novoizabrano vodstvo vladajuće istarske stranke.

 

- Na kojim će političkim temama IDS inzistirati u narednom razdoblju?

- IDS će i dalje kroz svoje političko djelovanje promicati interes Istre, primjereno resursima i komparativnim prednostima. U dijalogu sa središnjom državnom vlasti i ostalim hrvatskim regijama želimo ostvariti daljnju decentralizaciju, funkcionalnu i fiskalnu, kako bi jedinice regionalne i lokalne samouprave u potpunosti preuzele sve Ustavom utvrđene nadležnosti iz svog samoupravnog djelovanja. Inzistirat ćemo na uvođenju tzv. Regionalnih zakona koji prepoznaju i priznaju posebnosti i čime se može se postići viši stupanj autonomnog upravljanja na lokalnoj razini. To ujedno znači da ćemo raditi na pripremi i definiranju novih nadležnosti regionalnih i lokalnih razina vlasti.

 

 

- Kako ocjenjujete odnose s Kukuriku partnerima i ima li prostora za suradnju s drugim strankama centra i lijevog centra?

- Odnosi među koalicijskim partnerima mogu uvijek biti bolji uz više međusobnog uvažavanja i poštivanja dogovora. Prostora za suradnju s drugim strankama uvijek ima ako se ciljevi poklapaju. IDS je kao koalicijski partner pokazao sposobnost preuzimanja odgovornosti.

 

 

- Ugrožava li koncept državnih planskih područja regionalni identitet Istre?

- Jasno i nedvojbeno smo poručili Vladi da Istra u bilo kojem "prekrajanju" zemlje zahtjeva status regije. Istra ima snažan regionalni identitet koji ne može i neće biti ugrožen konceptom planskih područja. Istra je prepoznatljiv brend u mnogočemu pa tako i u politici.

 

- Kolika je važnost euroizbora za Istru i IDS?

- Vjerujem da nakon dvadeset godina uspješnog upravljanja Istrom, nakon dvadeset godina promoviranja regionalizma i Istre kao regije u Europi regija, Istra zaslužuje EU parlamentarca koji će kroz EU parlament promovirati ideju Istre - regije sa svojim posebnostima. Zbog toga smo i donijeli odluku o kandidiranju Ivana Jakovčića s obzirom na njegovo veliko iskustvo i dosadašnju prepoznatljivost u Europi.

Upravo kroz njegov rad i uz podršku prijatelja iz europskih regija, brže i realnije je očekivati priznanje statusa Istre regije. Zato će skori euroizbori za Istru i njene građane biti važni. Nadamo se da će Istrijani 25. svibnja kroz glas Jakovčiću podržati politiku IDS-a kako bi zajednički došli do cilja zaštite interesa Istre i njenih građana.

Razgovarao:
Dubravko GRAKALIĆ

tulio demetlika demetlika politika savjet ids ids demagogija europarlament besplatna reklama