Referendum uspio s 94,2 % glasova protiv ugljena

Referendum uspio s 94,2 % glasova protiv ugljena

22.4.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Labinska Građanska inicijativa Istre, predvođena dr. Lucijanom Mohorovićem, uputila je javnu predstavku zbog izgradnje TE Plomin C Pučkom pravobraniteljstvu, ministru uprave Arsenu Bauku, te predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki. Mohorovićeva inicijativa svoju je predstavku poslala zbog "ozbiljnih povreda humanih i demokratskih prava utemeljenih Ustavom", te zbog povreda Aarhuške konvencije. Predstavka je nastala nakon savjetodavnog referenduma na Labinštini 29. ožujka, za kojeg oni smatraju da je uspio.

"Neprihvatljiva je teza da je referendum doživio neuspjeh", navodi dr. Mohorović, te navodi statističke podatke po kojima u gradu Labinu ima 6.326 stanovnika s biračkim pravom (od sveukupno 11.703 stanovnika), od kojih je 4.136 stanovnika izašlo na glasališta. Od izašlih na referendum, 94,2 posto građana izjasnilo je protiv ugljena kao energenta za TE Plomin C, dok je izlaznost po tim podacima 65,38 posto (a ne 38,79 posto kako su objavili mediji).

Po Mohorovićevim tvrdnjama, do zabune je došlo jer je u biračkim spiskovima Labina 10.658 građana, što je oko tisuću manje od ukupnog broja stanovnika. Stoga je Građanska inicijativa Istre o spornim brojkama izvijestila ministra uprave Arsena Bauka početkom travnja, ali odgovor još nije stigao.

Pučko pravobraniteljstvo poslalo je, kao odgovor Građanskoj inicijativi Istre na njihovu predstavku, dio Izviješća pučke pravobraniteljice za 2014. godinu Hrvatskom saboru, u kojem se konstatira kako su "zaprimili pritužbu neformalne skupine građana Istarske županije" zbog rekonstrukcije TE Plomin. Zanimljivo je da pučka pravobraniteljica navodi da "Studija o utjecaju na okoliš projekta Plomin C iz 2011. godine u jednom djelu sadrži procjenu utjecaja na zdravlje i navodi kako u RH nema propisane metodologije za procjenu rizika po zdravlje i ekosustav, kao ni propisa o biološkom, zdravstvenom  ili humanom monitoringu u sklopu poslova zaštite okoliša."

Stoga pravobraniteljstvo traži da se usuglasi procedura procjene čimbenika učinaka okoliša na zdravlje, koja je nazvana HIA procedura, te da se primijeni u sredinama koje su izložene zagađenjima od ranije, među kojima se navodi Istarska županija zbog utjecaja TE Plomin 1 i 2, te Rockwoola. Pravobraniteljica Lora Vidović smatra kako bi taj posao trebali zajedno napraviti Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja. (D. GRAKALIĆ)

 

referendum okoliš građanska inicijativa ugljen zeleno lucijan mohorović