Redatelj Zvonimir Rumboldt i književnica Ksenija Kušec u Gradskoj knjižnici Labin

Redatelj Zvonimir Rumboldt i književnica Ksenija Kušec u Gradskoj knjižnici Labin

4.11.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U četvrtak, 5. studenoga 2015. godine u 11:00 sati u Gradskoj knjižnici Labin ugostit ćemo književnicu za djecu i odrasle Kseniju Kušec.

Ksenija Kušec rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon).

 

U petak, 6. studenoga 2015. s početkom u 18.00 sati predstavljamo sveučilišni priručnik „Gluma pred kamerom" autora Zvonimira Rumboldta namijenjenog prvenstveno studentima glume i režije, ali i

svima koji se namjeravaju ili već bave igranim filmskim i televizijskim formama, bilo amaterski ili profesionalno. Riječ je o prvom i zasad jedinom objavljenom štivu s tog područja na hrvatskom jeziku.

Priručnik "Gluma pred kamerom" objavila je udruga "Kad- Tad" koja se bavi nezavisnom filmskom produkcijom i ostalim oblicima kreativnog izražavanja.

 

Zvonimir Rumboldt u priručniku obuhvaća sve elemente potrebne za uspostavljanje parametara filmske glume: pripreme glumca, izrez, okvir, kut, rakurs, plan, svjetlo u filmu, markacija za glumce, snimanje zvuka, praćenje kontinuiteta, prilagođavanje glumca kameri, repeticije, promatračka perspektiva, itd. No, uz sve tehničke razlike autor ne zaboravlja suštinske razlike glumačkog izričaja u filmu i glumačkog izričaja u kazalištu. Autor priručnika naglasak stavlja na uspostavljanje kontinuiteta

glume u diskontinuitetu filmskog prostora i filmskog vremena, kao i kontinuiteta glume u diskontinuitetu snimanja, što je ključan element za svakoga tko se bavi glumom pred kamerom.

 

Vinko Brešan

 

 

Zvonimir Rumboldt umjetnički je asistent na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, autor je dokumentarnog filma "Spomenik nulte kategorije", asistirao je Lukasu Noli u režiji filma "Svaki put kad se rastajemo", potom Ivanu Salaju u filmu "Vidimo se", a samostalno je režirao dugometražni igrani film "Lavanderman" i kratkometražni "Rom kom". Debitirao je i kao kazališni redatelj predstavom "Erotska masaža". Njegov novi projekt dugometražni je dokumentarac „Pola stoljeća diska" o povijesti diskoteka u Hrvatskoj.

Pridružite nam se!

 

 

Gradska knjižnica Labin

 

 

gradska knjižnica labin redatelj gluma gostovanje ksenija kušec Zvonimir Rumboldt