Recesija stisnula i simbol labinske kulture - MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ NIJE DOSPIO DALJE OD OTVARANJA

Recesija stisnula i simbol labinske kulture - MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ NIJE DOSPIO DALJE OD OTVARANJA

6.11.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uvijek do sada bismo pokoji sunčani jesenski dan do kraja listopada iskoristili za razgledavanje novog postava u labinskom Parku skulptura Dubrova, ali ove godine nije tako: Mediteranski kiparski simpozij još uvijek nije zatvoren, a od otvaranja 6. kolovoza ništa novo nije napravljeno. Po svemu sudeći, prvi put u 42 godine trajanja - nije održan.

Razlog nije teško pogoditi: opća besparica sustigla je i taj program. Premda ne poriču financijske probleme, Gorka Ostojić Cvajner i Josip Diminić, predsjednica i predsjednik stručnog savjeta MKS-a, ne smatraju da simpozij neodržan: radovi su postponirani, dio će biti izveden do zatvaranja koje će se održati krajem studenoga ili početkom prosinca.

- Budući da smo ove godine zbog promjena u Ministarstvu kulture vrlo kasno dobili ugovore, ali i smanjena sredstva za realizaciju programa, pripreme smo počeli vrlo kasno. Početkom godine obavili smo izvedbeno rješenje najsloženije dionice, Križište Bijele ceste Josipa Diminića, za koju je izrađena geodetska podloga, izabran izvođač, kamen za rotondu, za stup i kip ptice. Nakon toga smo od sponzora zatražili materijal za izvedbu i tu smo, nažalost, stali. Kolovoz i rujan Diminiću, izvođaču, i meni prošli su u drugim, već započetim programima i obvezama, kaže Ostojić-Cvajner.

Očekuje se da će do kraja studenoga biti obavljen duboki iskop za podest te postavljen stup i popločeno Križište. Na otvaranju u kolovozu je Ostojić-Cvajner najavila i dvije nove dionice Bijele ceste, 17. koju je pod nazivom Artlegendarij trebao kreirati Ante Rašić i 18. nazvane Školica, koja je trebala biti kreacija Ivana Fijolića.

Uz to je najavljena i monografija-vodič simpozija.

Pritom je kazala da će se raditi u fazama "jer naš je koncept kompleksan i skup, a mi smo siromašni i neizvjesne budućnosti".

Četiri projekta ukupno su procijenjena na milijun i 20 tisuća kuna, ali su financijeri odobrili 279 tisuća, ili samo 27 posto zatraženoga.

Do sada je uplaćeno 249 tisuća, čeka se na preostalih 30 tisuća od 150 tisuća kuna koje obećalo Ministarstvo kulture. Istarska županija je uplatila svojih 70 tisuća, Turistička zajednica Labina osam tisuća, a Općina Raša tisuću kuna, dok je Grad Labin izvršio obvezu od 50 tisuća.

Ali valja znati da se od toga 40,6 tisuća kuna odnosi na skulpturu namijenjenu Parku hrvatskih branitelja koju je 2007. realizirao Petar Dolić.

- Ne odustajemo u vremenu, kazala je Ostojić-Cvajner na našu opasku da je ovogodišnji program bio preambiciozan s obzirom na recesijska vremena. Filozofija MKS-a je ustrajnost na liniji trajanja, razvoja i rasta bez obzira na ono što vrijeme donosi. Da nije tako, ne bi bio opstao do ove godine, za koju će vjerojatno kao kuriozitet ostati zapisano da je zatvoren gotovo uoči zime.

- Treba kreativno misliti i programirati i praktički aktivno u kontinuitetu realizirati. Za iduću, 2013. Godinu predlažem program za Dolac amfiteatar koji će se sastojati od glazbeno-scenskih priredbi, promocija i aukcija, poručuje Diminić.

Sigurno je da u plan za sljedeću godinu ulazi dovršetak Križišta i dviju dionica stavljanje u funkciju informativnog punkta MKS-a, poznatu "zelenu kocku" na Dubrovi. R. SELAN

mediteranski kiparski simpozij josip diminić gorka ostojić cvajner mks bijela cesta križište bijuele ceste kipovi park skulptura dubrova