Reakcija skupine građana Labinštine II. dio: Riba smrdi od glave, a čisti se od repa

Reakcija skupine građana Labinštine II. dio: Riba smrdi od glave, a čisti se od repa

14.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Ovo je drugi dio našeg osvrta na odgovore link koje je dao direktor Vodovoda, Dino Škopac, a koji se nalaze na Internet stranicama Grada Labina. U ovom dijelu, dajemo naš osvrt po pitanju ZAŠTITE IZVORIŠTA PITKE VODE.

 

 Da pojasnimo naslov kako bi približili našu ''priču'' :

'' Riba smrdi od glave ... a čisti se od repa. Po jednom objašnjenju to znači da su za stanje u društvu (u firmi, općini, državi) uvijek odgovorni rukovodioci, tj. direktori i predsjednici. A kad se desi ''sranje'', onda na**bu radnici, i uvijek prvo budu otpušteni oni koji su na samom dnu ljestvice, a onda redom prema ostalima. I tako se ide do direktora ...''

 

Mi ovdje nećemo ''čistiti ribu'' nego ćemo ukazati na ''trovanje'' ribe a koji je uzrok u IZVORIŠTU PITKE VODE.

 

 

ŽARIŠTE PROBLEMA – IZVORIŠTA FONTE GAJA I KOKOTI ‼

 

Ako krećemo od ''repa'' onda možemo zaključiti da smo u ovom slučaju ''nadrljali'' svi – od najnižih do najviših – nalazimo se u škarama vlastite obijesti jer ne znamo koja je voda GORA, ona iz špine ili ona u bocama.

 

Govorimo o obijesti, jer se ovaj nemar i uništenje izvorišta pitke vode može pripisati svima nama, od ''uspavanih'' građana, preko ''uspavane'' oporbe i vladajućih gradskih i općinskih Vijeća, pa do glavnih – odgovornih JOŠ NEMA jer odgovornost naše društvo JOŠ ne poznaje!

 

Dok drugi rade pročistače kako bi zaštitili more, mi smo u stanju UNIŠTITI VLASTITA IZVORIŠTA PITKE VODE koja se nalaze u Raši ‼

 

U suludom smo stanju predlagati i prihvaćati varijante da se glavni pročistač nalazi u Raši, kako bi do kraja uništili ono što još JEDVA DIŠE – PITKU VODU ! Jeste primijetili paradoks – drugi štite more, mi UGROŽAVAMO IZVORIŠTA PITKE VODE, i u tome ustrajemo, neki i tuguju (direktor Dino Škopac) što se situacija malo ''uzburkala'' u korist ZAŠTITE IZVORIŠTA PITKE VODE (veza ''Breaking news'').

 

Problem pročišćavanja otpadnih voda predstavlja opasan izvor zagađenja, jer nepročišćene otpadne vode mogu dospjeti u podzemlje ili vodotokove te zagaditi sama izvorišta ili vodocrpilišta .

Kao posljedica zagađenja naših izvorišta pitke vode, javlja se drugi problem – pretjerena upotreba dezinfekscijskih sredstava – PAT POZICIJA ♦

S obzirom da se nalazimo u za nas po život opasnoj PAT POZICIJI, direktor svoju odgovornost (koju naše društvo JOŠ ne poznaje) dijeli sa tvrtkom Hrvatske vode, te nas upućuje da se i njima obratimo vezano za aktivnosti zaštite izvorišta, voda i vodotoka na području Vodovoda Labin. Riba se čisti sama od sebe – ali i dalje smrdi.

Jeste li znali:

-          Da je klor u plinovitom stanju bio korišten kao bojni otrov u I. svjetskom ratu, prije negoli je upotrijebljen za trovanje bakterija u našim vodovodima?

 

-          Istraživanja su pokazala da se klor u vodi povezuje sa srčanim bolestima, senilnošću i rakom mokraćnog mjehura, jetre, gušterače, debelog crijeva i urinarnog trakta.

 

-          Fluor je jedan od najmoćnijih otrova koje poznaje čovjek. Natrijev fluorid pak, koristi se u vodovodima do gustoće 1.2 čestice na milijun.

 

-          Jedno od šestero djece ispod 6 godina starosti ima povišenu razinu olova u krvi.

Bolesti prenosive vodom se povećavaju. Postrojenja gradske vode koriste dezinficijense kao klor za kontrolu prostiranja mikroba, no dokazi navode da su mnogi mikrobi otporni na klor.

 

-          Kuhanje vode je godinama stara metoda dezinfekcije vode - ubija bakterije. Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi. Bakterije koje su kuhanjem ubijene ostaju kao mrtva tijela i tako se unose  u naše tijelo. Ta mrtva tijela čine plodno tlo za brzo širenje klica koje se već nalaze u vodi. Prokuhavanjem vode ne otklanjaju se nikakvi anorganski minerali ili kemikalije.

I što nam je činiti ?

Mi ne znamo, ali znamo da je učinjeno puno toga da se UNIŠTE IZVORIŠTA PITKE VODE, tj. nije učinjeno dovoljno ili NIŠTA po pitanju njihove zaštite. Priča se o budućem super sustavu odvodnje, dok su nam izvorišta pitke vode u agoniji – udaljili smo se od ŽIVOTA, zato i jesmo sve više bolesni.

Prebacivanje odgovornosti kao i daljnje ZATAŠKAVANJE OVOG KRONIČNOG PROBLEMA predstavlja POZIV svima onima koji odlučuju, koji su ODGOVORNI i koji će TEK ODGOVARATI.

U idućem osvrtu, dati ćemo našu analizu po pitanju naknade za razvoj odvodnje, kao i odgovor direktora Vodovoda po pitanju investicija iz te naknade za područje RAŠA.

 

Isporučena, prema zakonu zdravstveno ispravna, ukusna i zdrava za korisnika pitka voda OBVEZA JE I JEDINI IZBOR vodoopskrbnih sustava, stoga taj zadatak želimo izvršiti zajedno s Vama ‼Skupina građana Labinštine

Foto: Priložena uz dopis

skupina građana tanja pejić dino škopac vodovod labin vijećničko pitanje voda vodovod mladen bastijanić