Reagiranje skupine građana na odgovore direktora labinskog Vodovoda vezano za "miris" vode za piće

Reagiranje  skupine građana na odgovore direktora labinskog Vodovoda vezano za "miris" vode za piće

11.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na internet stranicama Grada Labina pročitali smo i proučili odgovor koji je direktor Vodovoda Dino Škopac dao na pitanja vijećnice Tanje Pejić o čemu smo pisali s osvrtom na ''miris'' vode po Domestosu, izjavljuje skupina građana čiji smo dopis zaprimili, te u nastavku isti prenosimo u cijelosti:

 

Prenosimo zanimljivosti, odnosno ►citate◄, dok cijeli odgovor možete pročitati ovdje.

 

Dino Škopac:

"Slijedom navedenog vodu koja se zahvaća iz prirodnih izvora vode potrebno je obraditi – u našem slučaju dezinficirati tehnološkim postupcima i sredstvima na bazi klornih preparata kako bi bila ispravna za konzumaciju tj., ne bi ugrozila zdravlje ljudi."

 

"Nakon postupka obrade u vodi za ljudsku potrošnju zadržavaju se ostaci dezinfekcijskog sredstva koji ne prelaze maksimalnu dozvoljenu koncentraciju, ali u pojedinim dijelovima vodoopskrbnog sustava dozvoljena koncentracija ostatnog (rezidualnog) dezinficijensa (naročito u toploj vodi) može izazvati pojavu mirisa vode po kemijskim tvarima (klor – asocijacija na ''Domestos'' budući je to sredstvo za čišćenje na bazi klora sa većim koncentracijama klornih spojeva nego dezinfekscijsko sredstvo na bazi klora koji se nalazi u našoj vodi)."

 

 

''ONO'' DA BUDEMO ''IN''

 

Možemo zaključiti da se svi slažemo da voda ''miriše na Domestos''. Iz ovakvog odgovora, nažalost moramo potvrditi našu zbunjenost koja proizlazi iz izjave da Domestos sadrži veću koncentraciju klornih spojeva nego dezinfekcijsko sredstvo koje se nalazi u našoj vodi ?!?!  

 

S obzirom na detekciju klornih spojeva u Domestosu koju je direktor stručno obrazložio, pitamo se da li bi on htio da i naše dezinfekcijsko sredstvo koje se nalazi u vodi ima veću razinu klornih spojeva, ili je to bio razlog da nije odmah dao takav odgovor (na sjednici Vijeća) – jer nije znao koje sredstvo ''brže i učinkovitije uklanja bakterije'' ? Nema glupih pitanja, ali ima opasnih odgovora.

 

Također zaključujemo zbog čega smo sa klora prešli na ''ONO'' – dezinfekcijsko sredstvo čiji miris asocira na klor – ili ima više bakterija u vodi ili da budemo ''IN'' sa novim tehnologijama – nadamo se da je da budemo ''IN''.

 

S obzirom da je Vodovod prešao na novi ''IN'' sustav prije dvije godine, zanima nas jeli novi sustav gori ili je voda zagađenija ? što god da je koštat će nas svih koji pijemo VODU. Koštat će nas i već nas košta i novaca i zdravlja. Osim onih kojima voda nije neophodna za život.

 

S obzirom da je direktor ovakva objašnjenja dao pisanim putem, iako je mogao odmah odgovoriti na sjednici Vijeća, primorani smo odgovore tražiti na nekim ''višim'' razinama stručnosti i odgovornosti na kojih se i sam direktor poziva u svojem odgovoru.

 


KAKO DJELUJE ''ONO'' NA NAŠ PROBAVNI SUSTAV ?

U pitanju je bilo riječi i o sluzavom talogu, koji smo pokušali istražiti u stručnoj literaturi.

U svim vodoprijenosnim sustavima stvaraju se biofilmovi, naslage po stijenkama cjevovoda, koje čine idealno stanište za opasne mikrobe kao što je npr. Legionela. Za razliku od klora, klor dioksid svojim djelovanjem aktivno uklanja biofilmove i time uništava uvjete opstanka mikrobiologije u cjevovodu.

Biofilmovi su sveprisutni, a njegove nakupine sadrže patogene E.coli ili Legionellu. Ekstremno su otporni na dezinficijense, a klor dioksid je jedini dezinficijens koji može ukloniti biofilm. Njegovim djelovanjem razara se nakupljeni biofilm što uzrokuje PRIVREMENO neugodan miris u vodi.

Kod nas takva situacija traje cca 2 godine, od kada smo prešli na ''IN''  tehnologiju. Što to znači da smrde ''lešine'' bakterija koje su nekad bile žive? Ali smrde već duže vrijeme, a ne privremeno. I mi to pijemo ?

Kada je voda toliko klorizirana da ima neugodan okus i miris, znači da u njoj ima dovoljno klora da uništi dobroćudne bakterije probavnog sustava koje pomažu u proizvodnji i apsorpciji vitamina, minerala i hranjivih tvari.

Ako ''ONO'' tako djeluje na cjevovod, ako tako dugo vremena ima neugodan miris ….. previše pitanja koja traže STRUČNOST, RAZUM I ODGOVORNOST – očito tražimo na krivom mjestu.

Isporučena, prema zakonu zdravstveno ispravna, ukusna i zdrava za korisnika pitka voda OBVEZA JE I JEDINI IZBOR vodoopskrbnih sustava, stoga taj zadatak želimo izvršiti zajedno s Vama!



Foto: Pixels



skupina građana tanja pejić dino škopac vodovod labin vijećničko pitanje voda