Reagiranje skupine građana na izjave direktora labinskog Vodovoda

Reagiranje skupine građana na izjave direktora labinskog Vodovoda

4.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zaprimili smo dopis skupine građana Labinštine kojim reagiraju na navode direktora labinskog TD Vodovod Labin d.o.o., te ga prenosimo u cijelosti:


"PROLJEĆE JE A U MENI NEMIR … ♪♫♪♫♪♫♪


''Proljeće dolazi, a to je najbolje vrijeme za radove na vodovodnoj infrastrukturi … '' početak je rečenice kojom počinje tekst na koji mi, zajednica građana Labinštine dajemo svoj osvrt. Radi se o članku koji je izašao 3.3.2018.g. pod naslovom ''Dino Škopac sa žaljenjem govori o propuštanju mogućnosti da se EU novcem financira zajednička odvodnja'' (5portal.hr).

Iz priloženog teksta dajemo komentare na ► izjave direktora Vodovoda ◄ :

VUK DLAKU MIJENJA, ĆUD NIKADA

►  Otprilike smo 2 godine potrošili na dogovaranja i rokovi su nam se pomaknuli sa 2020. na 2023. Bio bih jako zadovoljan kad bi se postigao dogovor svih jedinica lokalne samouprave, da  zajedno idemo u rješavanje odvodnje … ◄

Do ''jučer'' je jasno i glasno govorio kako Raša koči projekt i kako ''ovaj vlak ide dalje'' i bez Raše. Proljeće se bliži, ''dlaka'' se mijenja, Dino tuguje. I svi smo nemirni.

Ali znamo da ćud ostaje ista, stoga dajemo pregled izjave načelnice Raše, da se ne zaboravi, tj. da se ne baci pod tepih:

Paliska Bolterstein: Raši se nameće pročistač 10 puta veći od njenih potreba

-          Iz teksta:

„Gospodin Škopac poziva na razboritost i traženje rješenja, a tvrtka kojoj je on na čelu zapravo cijelo vrijeme STOPIRA NAŠU OPĆINU da realizira rješenje … reagirala je 4. kolovoza raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

"Onemogućava nas se da dođemo do građevinske dozvole i povučemo bespovratna sredstva iz natječaja ruralnog razvoja. Te šanse za sve građane propušta upravo DIREKTOR VODOVODA ; propušta da zaštitimo izvorišta pitke vode u Raškoj dolini s kojih se snabdijeva 80 posto Labinštine. ''

''Cijelo vrijeme nudimo dogovor …. I ta varijanta …… nikad nije bila ozbiljnije razmatrana." ustvrdila je.

DA LI JE LABIN PREDAO PROJEKTNU DOKUMENTACIJU RAŠI ?

S obzirom da je u medijskim napisima bio utvrđen rok za predaju dokumentacije, petak 02.03., zanima nas da li je izvršen povrat dokumentacije.

Dino Škopac govori za projekt Raše, a drži ga u ''ladici'' već nekoliko godina ! Taj projekt je trebalo iskoristiti još u PRETPRISTUPNIM FONDOVIMA EU (SAFU).

Zašto se dokumentacija držala pod ključem i zašto nije bilo nikakvih pomaka sa ''spornim'' projektom da bi SADA poput duha izašao iz Skupštinske ''svjetiljke'' ?

KUDA PLOVI OVAJ BROD ?  ► KORMILAR GUBI KOMPAS ◄

► Za primjer, Škopac navodi manji projekt kanalizacije od ranije, koji ih košta 230 tisuća kuna, jer ga rade samostalno,  ali, da je kojim slučajem bio uključen u EU projekt, koštao bi Vodovod,  svega 15 tisuća kuna. I  to je razlika o kojoj govori. ◄

To je izjava za ''skočiti sebi u usta''. Ovom izjavom otvoreno govori da je mogao nešto učiniti (projekt postoji, ali je pod ključem) dok se s druge strane poziva na EU fondove. Nije nam jasna ovakva izjava, ili je lapsus ili je podsvjesna želja s vremenskim odmakom ?

Građani Labinštine su od 2006.g.  do danas DALI 20 milijuna kuna za zaštitu izvorišta pitke vode. Što su dobili za uzvrat?


Dobili su pročistač na Letajcu za 200 ljudi koji još nije u funkciji jer ''nadležni ali ne i odgovorni'' traže još novaca za priključak ?! Nadležnost određuje visinu plaće i funkciju, ali se odgovornost svodi na nulu. Veća funkcija, manja odgovornost – SRAMOTA ZA DEMOKRATSKO DRUŠTVO KAKVIM SE NAZIVAMO.

Građani Labinštine i dodatno daju iz svojih džepova od 2014.g. za odvodnju, naravno po nalogu ''istih takvih''.


Do sada smo i dodatno dali 6 milijuna kuna a da NI JEDNA KUNA nije išla u ZAŠTITU izvorišta pitke vode, naročito ne u Rašu. 


DO KADA ĆE GRAĐANI LABINŠTINE BITI TAOCI KORMILARA SA ''IZGUBLJENIM KOMPASOM'' ?"Foto: priložena uz dopis


 


voda vodoopskrba aglomerijacija politika odvodnja labin raša politika mladen bastijanić vodovod labin reagiranje dino škopac