Reagiranje: ''Rockwool je tu i radi''

Reagiranje: ''Rockwool je tu i radi''

4.8.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Da Rockwool je tu i radi, a narod se uspavao i ne čuje se i ne protestira i ne izlazi više na ulicu i na pravi „scene za javnost“ – i zapravo narodu je dosta svega. I slatkoriječivih političara u vrijeme predizborne utrke i ljepuškaste „prodavačice magle“-gospođe Toto-Ormuž i dima i dima i suza. Narod je zahvatila apatija, beznađe  - narod se osjeća ostavljen, bespomoćan i  žrtvovan. Rockwool je tu dalje radi, dimi i zagađuje okoliš, truje svoje domaćine i dobročinitelje, dok inspekcije funkcioniraju kao hrvatska državna vlast, koja ne priznaje ni krizu, ni recesiju, ni zagađenje, a narod, od te miline jedva da još uspije udahnuti koji mjehurić neophodno potrebnog zraka.

Netko nam najprije obećaje da će biti sretna svaka majka, kojoj se u Rockwoolu zaposli njezin mezimac, potom nam isti neupitni autoritet priopćava kako se u Rockwoolu dnevno otpravi 60 kamiona robe, od kojih 59 za izvoz u demokratski nam uzor - Europu. Previdio je uvaženi gospodin cijenu, koju tome plaćaju Pićanci, Potpićanci, Kršanci, Čepljani,.Kožljani… Previdio je uvaženi istarski sin da će nam  spasonosnu vodicu morat ubrzo donosit u bocama ,ne znam ni sam od kuda i dijelit nam je na kapljice, previdio je da smo mi na ovom prostoru znali živjeti i bez 59 kamina dnevnog izvoza i bez sinova naših majki, zaposlenih u Rockwoou, previdio je časni kandidat za predsjednika države i činjenicu da smo u neka vremena , ne tako davna, mi “aboriđini“ Doline Raše mogli se prignjeti i na svakom koraku „sribat“ čistu izvorsku vodu iz mnogobrojnih vrulja i izvora, koje ovaj i ovakav izvoznik negira, ubija i truje.

-„Rockwool je tu i radi“ , iako nema potrebne uporabne dozvole ili ako je ima dobio ju je skrivečki, onako – „brat-bratu“ iza kantuna, ako nije ni to – onda radi ilegalno, pa kriza je po Bogu brate i to očita, a mi znamo ne toliko ekonomska, nego kriza pravne države Hrvatske!

-„Rockwool je tu i radi“, iako nije napravljen pristupni put, pa se za sušnog vremena dimi iz kamiona, kao da konvoji dolaze iz Sahare, a za kišnih dana blato ti isti kamioni nanose na puteve i ceste , a da to nitko od nadležnih ne registrira.

-„Rockwool je tu i radi“ – iako je pružni prijelaz na cesti, koja iz Potpićna vodi prema tvornici u takvom stanju da se automobilom jedva prolazi. Neki kamioni čak otkidaju na tom prelazu nogare svojih poluprikolica, ali nema veze - „Rockwool je tu i radi“!

-„Rockwool je tu i radi“ – glede i unatoč narodnom nezadovoljstvu, ali zato uz svesrdnu potporu lokalne i državne politike, uz podršku lokalnih i državnih moćnika, a narod šuti, još uvijek šuti. Kad kažem narod, onda mislim Narod, ono veliko i silno – časno i ponosno, ono što je kroz vjekove  znalo mjeru i  granicu. No, gdje je mjera i granica danas u vremenima  krize? – Netko čito računa i nada se daleko, no po čemu je ova sadašnja kriza toliko jaka i posebna , da bi toliko mogla umiriti i umrtviti bunt i revolt i nagon za samoočuvanjem onih – osuđenih na skončanje i prezir, onih čiju je budućnost Rockwool prekrižio? – Ni po čemu  - u ovom kraju, kriza je permanentan proces, proces, koji se prenosi iz generacije na generaciju, stoga kriza ne može biti faktor s kojim „prijatelji“ Rockwoola mogu računati.  Govoriti danas o komunalnoj naknadi te tvrtke,  o nekakvom postotku izvoza, o nekakvom profitu, čak i o stotinjak zaposlenih, u najmanju ruku – perverzno je. Perverzno je nakon našeg iskustva tijekom probne i „probne“ proizvodnje.

Jedno nam se pitanje logički nameće:-Ako se već 85% proizvodnje izvozi na zapad, zašto si ta „zapadna“ gospoda tvornicu nisu doma sagradili, kad i doma imaju masu nezaposlenih. Vole li to oni nas više nego sebe? Je bome je baš nas vole, mo''š mislit! – Rekel bi čak i Dudek!

Trenutno nema prosvjeda, umirile su se udruge i pojedinci,a i svi oponenti spornoj tvornici kamene vune. Netko bi pomislio „mir Sveti“ – konačno.  Ja se pak u mislima vraćam na jedan davno odgledani film. Najupečatljivija scena bila mi je popraćena riječima:- „Vazduh trepti kao da nebo gori“.

odgovor je bio:-“Da, sprema se oluja“!

Klaudijo Lazarić

 

ekologija probni rad klaudijo lazarić reagiranje rockwool