Razmjena učenika OŠ Matije Vlačića Labin i OŠ Ivana Cankarja Trbovlje

Razmjena učenika OŠ Matije Vlačića Labin i OŠ Ivana Cankarja Trbovlje

16.2.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Od 12. do 15. veljače učenici 5. b razreda OŠ Matije Vlačića Aleksandra Ilić, Mara Karačić, Lora Džafić, Veronika Hrvatin i Toni Skandul Dundara, u pratnji učitelja hrvatskog jezika Deana Nestorovića i ravnateljice škole Sanje Gregorinić Trumić sudjelovali su na razmjeni učenika s osnovnom školom Ivana Cankarja iz Trbovlja.

 

Grad Labin i Trbovlje su pobratimljeni gradovi sa zajedničkom rudarskom tradicijom, a dvije škole surađuju od 2019. godine. Glavni cilj projekta je upoznavanje učenika sa sličnostima dvaju rudarskih gradova te očuvanje rudarske tradicije. Prvi dan ugostio nas je gradonačelnik, ujedno i umjetnik akademski kipar Zoran Poznič, koji je napravio i kip Prometeja, simbol rudara i njihovog teškog rada. S Oštroga vrha, gdje se nalazi Prometej pruža se fenomenalan pogled na cijelo Trbovlje.

 

Drugi dan smo posjetili Zasavski muzej u kojem smo imali zanimljivo predavanje o povijesti Trbovlja te smo posjetili rudarske kuće, jednu iz 1920-ih godina, a drugu iz 1970- ih. U kućama smo uočili promjene u načinu života rudara u 40 godina.  U drugom muzeju,  4 - Dritl, imali smo priliku posjetiti repliku rudnika, te uz pomoć VR naočala vidjeti kako se ruda kopala i prevozila. Kroz VR posjetili smo i najviši dimnjak u Europi, koji se nalazi u Trbovlju, a visok je 360 m. Dimnjak više nije u funkciji jer je elektrana zatvorena, ali pruža fenomenalan virtualni pogled na Trbovlje.

 

Za našu školu vrlo je važna razmjena iskustva s drugim učiteljima i učenicima. Stoga su učenici bili na satovima slovenskog jezika i tjelesne kulture kako bi dobili što bolji dojam kako je kod njih u školi. Učenici su iznenađeni kako je slovenski jezik sličan hrvatskom te kako su se lijepo sporazumijevali. Zaključili su kako su naše škole vrlo slične, a neke razlike koje su učenicima najzanimljivije su da mi imamo više pravila, da je kod njih 9 razreda osnovne škole, u školu se kreće sa 6 godina, u školi nose papuče i imaju ormariće po hodnicima za knjige.

 

U Trbovlju su učenici bili smješteni u obiteljima s ciljem što boljeg upoznavanja slovenskih vrijednosti i tradicije. Sviđa im se kako su ih obitelji primile, vodili u posjet Trbovlju, ali i Ljubljani i Celju. Svi bi i drugim učenicima savjetovali da idu na razmjene kako bi se osamostalili, zabavili te upoznali različitosti i jezik. Najvažnije je da su stekli nove prijatelje te se vesele ugostiti ih u Labinu za koji mjesec.

 

Zahvaljujemo se Gradu Labinu, Gradu Trbovlju te OŠ Ivana Cankarja Trbovlje na uspješnoj suradnji i organizaciji projekta.

 

Tekst: Sanja Gregorinić Trumić.

Foto: Dean Nestorović.

oš matija vlačić razmjena učenika trbovlje obrazovanje