Razgovor sa Matildom Ilić: Početak probne proizvodnje Rockwoola - žestoki prosvjed mještana!

Razgovor sa Matildom Ilić: Početak probne proizvodnje Rockwoola - žestoki prosvjed mještana!

19.8.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U iščekivanju „tajanstvenog“ početka probne proizvodnje tvornice Rockwool, razgovarali smo s Matildom Ilić, iz udruge Naša zemlja. Iz Rockwoola su ovih dana stigle samo nejasne informacije o početku probne proizvodnje koja je najavljena za početak ovog tjedna, dok mještani od nedjelje sa strepnjom očekuju kada će dolinu ponovno prekriti gusti dim, kaže Ilić.

Žestoki prosvjed u znak protivljenja ovoj tvornici održati će se prvu nedjelju nakon početka probne proizvodnje, o čemu će javnost Istre biti pravovremeno obaviještena putem medija, ističe Ilić. Okupljanje će započeti u Potpićnu na parkiralištu, te će okupljeni potom krenuti pješke prema tvornici gdje planiraju prosvjedovati u simboličnih pet do podne. Biti će to još jedan udarac Rockwoolu kao odgovor na pokušaj stvaranja dobrosusjedskih odnosa i opstanka u dolini iz koje će prije ili kasnije morati otići jer stanovnici, čini se ne pristaju na suživot s zagađivačem i hoće ponovno čisti zrak, a ostatak Istre čistu vodu za budućnost.

Matilda Ilić je 18. srpnja uputila i dopis županu Jakovčiću u kojemu traži sastanak s njim, no do danas nije dobila odgovora. Na telefonski poziv uredu župana, njegova je tajnica rekla kako se župan nalazi u Sloveniji i uostalom je prebukiran s drugim aktivnostima. Vjerojatno je mislila na otvaranje Trke na prstenac u Barbanu i kanalizacije u Pićnu gdje se župan ovih dana pojavio, kazala je Ilić. Tada je, saznajemo od nekolicine mještana Pićna koji su se našli u njegovoj blizini, uputio riječi kako nasilje nije rješenje problema, misleći valjda pritom na prosvjed.

„Za 1. kolovoza, kada je bila dogovorena emisija na Radio Labinu „Za i protiv Rockwoola“, vratila sam se ranije s godišnjeg odmora, no iz Rockwoola su odbili sučeljavanje što je u suprotnosti onome što plasiraju u javnost kako žele otvoreno porazgovarati. Očito je da njima odgovara samo jednostrano plasiranje informacija u javnost“, zaključila je Ilić.

Rockwool prosvjed Pićan Naša zemlja Anton Bažon ekologija Matilda Ilić Eduardo Giudici