Razgovor sa Halidom Bešlićem uoči koncerta u Labinu

Razgovor sa Halidom Bešlićem uoči koncerta u Labinu

1.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Na ljetnoj pozornici Dubrova u Labinu ovog će petka u 22 sata nastupiti velikan narodne glazbe - Halid Bešlić. Iako se odmalena bavi glazbom, popularnost stječe krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kada snima prvu singlicu. Otada je snimio 16 albuma prodanih u milijunskim nakladama. Gdje god se pojavi, uvijek je rado viđen gost. Ulaznice za koncert mogu se u pretprodaji kupiti u caffe barovima Spider i Apulon te diskoteci Tarantula u Labinu.


- Mnogi glazbenici, pa čak i oni svjetskog glasa, kad nastupaju u Zagrebu jedva uspiju napuniti Dom sportova, međutim, na vašem nedavnom humanitarnom koncertu Dom sportova činio se premalim. Zbog čega ljudi slušaju vašu glazbu i masovno dolaze na koncerte?
- Vjerojatno im se sviđaju moje pjesme i glazba, ali je teško odgovoriti na to pitanje. Ja sam pjevač svih generacija, tako da su na mojim koncertima mladi, ali i oni stariji. Znate kako je to - novi albumi privlače mladu publiku, a one starije privlače stari albumi.


- Mnogi za vas kažu da ste kralj narodne glazbe. Godi li vam to ili predstavlja teret?
- Pa što ja znam. Kralj nisam, tako da mi to malo pretenciozno zvuči. Ali sam u svakom slučaju u vrhu narodne glazbe otkad sam 1983. snimio »Neću dijamante«.


- Početkom lipnja umro je Šaban Bajramović, legenda romske glazbe. Kako ga se vi sjećate?
- On je bio pravi kralj ciganske muzike i bio je specifičan lik. Živio je boemski i mogao je postići puno više, čak i svjetsku karijeru. Pjevao je u teatru, ali i pod šatorom. On je za mene balkanski James Brown.


- Koliko je zapravo danas na sceni onih pravih, tradicionalnih pjevača?
- Nema ih baš puno, ali ima nekoliko. Kad je netko na sceni dvadeset i više godina, onda dobiva na kvaliteti. Jer kad ti uspiješ da preživiš toliko godina na sceni, onda nešto i vrijediš.


- Nedavno je objavljeno da je Federacija Bosne i Hercegovine gotovo bankrotirala, navodno je u državnoj blagajni ostalo 434 KM. Također, u jednom ste intervjuu izjavili da ste nezadovoljni zbog siromaštva u Bosni. Kako se sve to vama čini?
- Loše, loše… Previše je tu administracije, privreda se jedva drži, mnogo je nezaposlenih. Ali se nešto i pokreće. U Sarajevu niču nove zgrade, otvaraju se polako tvornice, grade se neke ceste, ali sve je to jako sporo. Tri politike, tri naroda i jedna država - to je malo previše. Mislim da će za pedesetak godina biti bolje.


- Tijekom dugogodišnje karijere održali ste mnogobrojne koncerte i gaže, dali bezbroj intervjua i proputovali svijetom. Jeste li se umorili?
- Jesam. Radim i dalje, ali bih volio za dvije-tri godine okačiti kopačke o klin.


- Kad ste nedavno u Zagrebu promovirali novi album, na prezentaciji su bili i mnogobrojni kolege s estrade. Družite li se inače s kolegama s estrade?
- Družim se. Dobri su to ljudi, nema tračeva i ogovaranja. Kad sam u Hrvatskoj, rado se družim s Tonyjem Cetinskim i Ninom Badrić.


- Za kraj, što možemo očekivati na koncertu u Labinu?
- Moje najbolje pjesme i dobru zabavu.

Roberto LICUL

 

Najava: http://www.labin.com/web/infodet.asp?id=444

 

Halid Bešlić intervju Mrga Band koncert Labin razgovor Dubrova