RAZGOVOR: Ivan Jakovčić, "Ukoliko budem saborski zastupnik, župan će biti Brkarić"

RAZGOVOR: Ivan Jakovčić, "Ukoliko budem saborski zastupnik, župan će biti Brkarić"

30.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

- Na ovim ste izborima osvojili tri mandata, jedan manje nego 2003. u koaliciji sa SDP-om. Strahujete li da bi SDP na lokalnim izborima u istarskim gradovima i općinama također mogao biti pobjednik?
- IDS je osvojio tri mandata u najtežem političkom trenutku i to je velik uspjeh. Jasnije je tek sada, nakon izbora. IDS je izašao samostalno na izbore i ostvario rezultat koji osim nas nitko nije očekivao i svi nam na tome čestitaju. Naime, evidentno je da su građani Istre htjeli radikalne promjene i smjenu vlasti, što su pokazali glasanjem. IDS je i dalje snažno prisutan i nema dvojbe da će na izborima za općine, gradove i Županiju rezultat biti puno povoljniji za nas. To svi znaju.
- SDP je imao prevlast u gotovo svim urbanim središtima u Istri, a čak je u IDS-ovoj utvrdi – Vodnjanu, glasačka razlika između SDP-a i IDS-a bila neznatna. Gubi li IDS rejting u svojim provjerenim i sigurnim glasačkim bazama?
- Ne, IDS će zasigurno u svim gradskim sredinama samostalno ili s SDP-om formirati upravu nakon sljedećih izbora. Zanimljivo je da smo u sredinama gdje su godinama stvarane atmosfere negativne po IDS, kao u Pićnu oko Rockwoola, Vodnjanu oko prodaje zemljišta ili Grožnjanu oko Sv. Jurja, mi smo prošli odlično. To pokazuje da ljudi znaju istinu i ne nasjedaju lažima. IDS je najjača istarska stranka i bit će to i nakon sljedećih izbora.
- Je li rezultat u 8. jedinici Vama osobno dovoljan razlog za regrutiranje unutar stranačkih redova i stavljanje u prvi plan nekih novih lica?
- To se već događa. IDS je na vodećim pozicijama u mnogim sredinama doveo nova lica koja uspješno upravljaju gradovima Istre. Gradonačelnik Pule je samo najočitiji primjer, ali tako je i drugdje, i naša Županija ima daleko najmlađu upravljačku garnituru.
- Izbori su pokazali da ne možete više računati na istrijanstvo i na činjenicu da, kao jedina istarska stranka s predsjednikom iz Istre i sa sjedištem u Istri, automatski imate povjerenje birača. Akcentiranje autonomije i regionalizma, čini se, više nisu dovoljno jaki aduti za definitivnu izbornu pobjedu.
- To je djelomično točno. Istina je da mi nismo do kraja prepoznati kao stranka koja može odigrati važnu ulogu na državnom nivou i neke stvari u argumentaciji trebamo mijenjati, ali to sigurno nisu istrijanstvo i regionalizam. IDS je imao uvijek dovoljno kreativne snage za pronalaženje rješenja za svako vrijeme, pa ćemo u tome uspjeti i sada.
- Gotovo svi izborni gubitnici spominju bipolarizaciju, no svaki birač ima demokratsko pravo zaokružiti broj koji želi. Opravdavaju li retorikom o bipolarizaciji regionalne i manje stranke vlastiti neuspjeh?
- Naravno da je svođenje politike na SDP i HDZ, koju su potencirali veliki nacionalni mediji jer je to medijski zanimljivije, snažno utjecalo na rezultate izbora. U toj bipolarizaciji nestali su PGS, HSP, MDS, DC, HSU, prepolovljeni su HSS i HNS, a HSLS je s dva mandata slabiji od nas. Dakle, uzmete li sve te okolnosti u obzir, IDS je ostvario odličan rezultat osvojivši tri čista mandata. Mi smo peta snaga u parlamentu.
- Kako komentirate izjavu predsjednika istarskog HDZ-a Lina Červara o tome da je HDZ pobjednik u Istri?
- Lino Červar zna računati golove u rukometu, ali očito, kad je u pitanju politika, ne razumije elementarnu matematiku. Potvrđeno je da HDZ nema nikakve šanse ugroziti IDS, a kamoli doći na vlast u Istri.
- Otprije je poznata Vaša podrška Vladi lijevog centra, no s obzirom na neizvjesnost po pitanju novog mandatara, koji je scenarij po Vašem mišljenju najrealniji?
- Razgovaram svakodnevno sa svim najbitnijim osobama u državi, ali u ovom trenutku ni ja ne znam kako će se sve posložiti. Treba nam još par dana.
- Je li moguća dugoročna stabilna Vlada, sada kada se sastavljanje Vlade svelo na moljakanja i obećanja o foteljama?
- Mi smo spremni poduprijeti Vladu lijevog centra, ali pod jasnim uvjetima: jaka decentralizacija, jasna socijalna politika i podrška svim istarskim projektima. To treba biti precizno ugrađeno u koalicijski ugovor, jer u suprotnom će se Vlada lijevog centra opet raspasti, kao što je to već bio slučaj. Dakle, IDS nije zainteresiran za ministarske fotelje i trgovinu njima, već za konkretne programe koji znače boljitak življenja u Istri. Jedino u slučaju formiranja višestranačke, a ne manjinske Vlade, tražit ćemo ministarsko mjesto, da se ne bi manipuliralo našom podrškom.
- Prije izbora tvrdili ste da bi velika koalicija između HDZ-a i SDP-a dobro došla do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislite li i dalje tako?
- Očito je da Hrvatska ne može slijediti njemačka i austrijska dobra iskustva i odustajem od toga. Imat ćemo u svakom slučaju jednobojnu, ali moguće i nestabilnu Vladu.
-Tko će biti istarski župan ukoliko Vi postanete ministar ili saborski zastupnik?
- Marin Brkarić, sadašnji podžupan.

Jakovčić Intervju Brkarić ministar saborski zastupnik izbori IDS Sv.Juraj Červar izbori2009