Razgovor: Enco Tirelli o Rockwoolu,plinofikaciji, izborima

Razgovor: Enco Tirelli o Rockwoolu,plinofikaciji, izborima

21.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

PREDSJEDNIK ISTARSKOG HNS-a I DRUGI NA STRANAČKOJ LISTI ZA SABOR U 8. IZBORNOJ JEDINICI

Prema svim pokazateljima, Hrvatska će dobiti Vladu lijevoga centra u kojoj će SDP biti stožerna stranka te uz potporu HNS-a i IDS-a činiti stabilnu i kompetentnu Vladu. Uz te tri stranke, očekujemo da se i pripadnici manjina priklone lijevome centru i učine Vladu još stabilnijom. Po logici stvari HSU će se prikloniti svakoj formiranoj većini. Ostale stranke činit će oporbu s predznakom desnoga centra, prognozirao je Enco Tireli.

- S obzirom na bipolarnost hrvatske politike i dojma da se izborna borba vodi isključivo između SDP-a i HDZ-a, ima li slogan HNS-a »Čačića za premijera« ikakvu realnu težinu?

- Hrvatska je javnost zaokupljena verbalnim istupima lidera HDZ-a i SDP-a. Mi u HNS-u mislimo da će se »polnost« buduće vlasti odrediti brojem zastupnika lijevoga centra s HNS-om ili brojem zastupnika desnoga centra s koalicijom HSS-HSLS-PGS. Ostale stranke, kao što su IDS i HSU, priklonit će se opciji koja ima više izgleda za formiranje vlasti. »Čačića za premijera« slogan je lansiran prije godinu dana u vrijeme pretkampanje HNS-a, kada su na političkoj sceni vladali sasvim drugi uvjeti. Kako se u međuvremenu na čelu SDP-a pojavio novi lider, povećala se i naklonost birača prema lijevom centru oduzimajući potencijalne birače upravo HNS-u. Iz tog razloga taj slogan danas u potpunosti ne odgovara. No, činjenica je da se bez Čačića Vlada lijevoga centra ne može dogoditi.

- Hoće li politički centar odrediti rezultate izbora i kako će se na Istru odraziti najave Radimira Čačića o tome da će novu Vladu sastavljati HNS i SDP, tim više što županijski HNS i SDP ne surađuju, a činjenica je da HNS u Istri i nema neki prepoznatljiv program.

- HNS i SDP zajednički obnašaju vlast u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Ne vidim razloga zašto se to ne bi moglo dogoditi i u našoj županiji. HNS ima itekako prepoznatljive programe, možda i najvažnije za našu županiju. Obrazovanje, decentralizacija, pravedno društvo i novi suverenitet su možda najpotrebniji upravo Istri. Mislim da će se nakon ovih izbora mnogo toga promijeniti na bolje. Prvi je razlog to što će se broj izabranih zastupnika IDS-a vjerojatno prepoloviti u odnosu na dosadašnji broj. Drugi je razlog to što će se prekinuti jednostranačje koje vlada na ovim prostorima već 17 godina. Istra zaslužuje političku scenu koja će biti više demokratska i višestranačka. Potrebna joj je nova i svježa »politička krv«. U tom je kontekstu neizbježno sudjelovanje HNS-a koji u svojim programima nudi poveznicu između nacionalnih programa i svega onoga što se u Istri događa ili mora dogoditi.

Pokazalo se da stanje u Istri i nije baš tako bajno kako to žele prikazati neke političke stranke. I vaš je list objavio da je svaki deseti Istranin siromašan, a tek uspostavom pravog višestranačja doznali bismo pravu istinu po drugim kriterijima uspješnosti. Prema rezultatima projekta o uspješnosti i racionalnom trošenju sredstava za funkcioniranje lokalne samouprave, koji financira EU, spoznalo se da su najrastrošnije Istarska županija, Primorsko-goranska i Grad Zagreb. Istra je na samom začelju županija po broju visokoobrazovanih građana. Po ostalim gospodarskim pokazateljima kao što su BDP i izvoz roba i usluga rezultati bi bili porazni, izuzme li se učešće Tvornice duhana Rovinj i brodogradilišta Uljanik. Tada bi Istra spadala u manje razvijene županije.

- Kako mislite svima pružiti jednaku šansu u obrazovanju?

- Pružanje jednake šanse studiranja osigurali bismo putem posebnog fonda koji bi, zajedno s bankama, osnovala država. Odobreni kredit studenti bi počeli otplaćivati tek po završetku studija i s prvim zapošljavanjem. Na taj način krediti ne bi bili vezani uz diskrecijske odluke političkih elita u općinama, gradovima i županijama kao što je to slučaj sa stipendijama. To bi bio pravi način da svi, bez razlike na socijalni i drugi status, dobiju jednaku priliku u obrazovanju. Kada bi se to ostvarilo, ni Istra više ne bi bila na začelju po broju visokoobrazovanih prema broju zaposlenih. Promijenio bi se i današnji odnos u kojem Hrvatska na 100 stanovnika ima 3,2 studenta, dok, primjerice, Slovenija na isti broj stanovnika ima pet studenata.

- HNS je predstavio svoj četverolist, odnosno politički program u kojem u prvi plan stavljate decentralizaciju, obrazovanje, novi hrvatski suverenitet i pravedno društvo. Niste li neke od tih programa već imali prilike provesti kao ministar u Vladi demokratskog jedinstva?

- Bio sam ministar industrije i energetike (danas Ministarstvo gospodarstva) u vrijeme osamostaljenja i primanja u članstvo UN-a. Bilo je to vrijeme između 1990. i 1992. godine, kada je bilo važno stvoriti samostalnu državu uz što manje žrtve. Stoga su prioriteti tada i danas bili, i jesu, različiti. Kao ministar industrije i energetike smatrao sam da je najveći uspjeh da neokupirani dio Hrvatske niti jednoga dana ne bude bez energije. Spriječio sam i pokušaj nedemokratskih snaga u vladajućem HDZ-u u donošenju izmjene prostornog plana Hrvatske koji bi omogućavao gradnju energetskih objekata na ugljen.

Ta se prva zabrana održala do svibnja 1999. godine kada je Sabor utvrdio program prostornog uređenja i valjanost te odluke produljio do 2015. godine. Danas je prioritet priključenje Europskoj uniji te mladima osigurati da što prije započnu svoj samostalni život - ne samo kroz obrazovanje, nego i kroz pravo na dom i posao. Ne riješe li se ta tri ključna elementa, Hrvatska ne može svoj ulazak u Europu dovršiti na najbolji način.

- No upravo ste vi kao bivši direktor Plomina 2 u izgradnji svojevremeno zagovarali izgradnju Termoelektrane Plomin 2 na ugljen. Zašto ste promijenili mišljenje?

- Tada se nije znalo da postoji nalazište prirodnog plina u podmorju dovoljnog kapaciteta za izgradnju termoelektrane i plinofikaciju Istre, pa zbog toga i nije moglo biti drugog mišljenja. U to sam vrijeme, kao 35-godišnjak, na stol dobio investicijski program, idejno rješenje i lokacijsku dozvolu te osigurana financijska sredstva. Tada je na lokaciji već 15 godina bio u pogonu TE Plomin 1 i izgrađeni zajednički objekti. Odluka o gradnji donesena je dok sam još bio student.

Obećao sam javno da će objekt imati sve što europsko zakonodavstvo traži u zaštiti okoliša, što se i ostvarilo. Danas taj objekt ima sustav za odsumporavanje i nusproizvod gips koji se odvozi u tvornicu cementa Koromačno te ugrađuje u cement. Ugrađen je sustav za pročišćavanje svih otpadnih voda. Javno zdravstvo ima kontinuiranu kontrolu nad objektom u svrhu kontrole svih emisija. Mnogi nisu znali da je i tada, zbog prijateljskog okruženja, financirana izgradnja dijalize u labinskom domu zdravlja, vodovodne i TT mreže, zgrade škole u Nedešćini, zgrade škole u Plominu, crkve u Raši i Krbunama, infrastrukture u naselju Plomin i niza drugih manjih objekata. HEP je tada odvajao 2,4 posto od vrijednosti objekta za vodoopskrbu Labinštine.

- Plinofikacija Istre i Primorsko-goranske županije, izgradnja tunela kroz Učku, povezivanje istarskih pruga s hrvatskim i rješavanje turističkog zemljišta dio je ciljeva koje osobno želite ostvariti uđete li u Sabor. No to su ujedno predizborna obećanja većine stranaka. Kao bivši ministar industrije i energetike i po tom ste pitanju već nešto mogli učiniti.

- Istina je da sve političke stranke zagovaraju skoro slične programe. No činjenica je da sve stranke nisu dovoljno uvjerljive i da nisu dokazale da ponuđene programe mogu realizirati. Da bi se neki projekt realizirao, iza njega trebaju stajati dokazano sposobni ljudi. Primjer je izgradnja autocesta. Iza izgradnje 400 kilometara autocesta u Hrvatskoj, uz prošlu koalicijsku Vladu, stajao je Radimir Čačić koji je imao snage preokrenuti model financiranja i učiniti ga transparentnim i učinkovitijim. Njegovim je zaslugama došlo do izmjene i poboljšanja ugovora s koncesionarom B INA-Istra. Biračima u Istri Čačić je poručio da će njegovim sudjelovanjem u vlasti sigurno doći do završetka punog profila Istarskog ipsilona do 2010. godine i povezivanja s Labinštinom.

Obećao je da će se dogoditi plinofikacija Istre koja kasni, jer županijske vlasti nisu na vrijeme raspisale natječaj za koncesiju i odredile koncesionara. Nedopustivo je da se Istra zadnja plinoficira, a da se istovremeno u Plomin dovodi novih milijun tona ugljena. Zato danas zagovaram dovođenje plina u TE Plomin 3 kao zamjenu za TE Plomin 1. Nedavno je ugovoreno projektiranje željezničke pruge od Rijeke do Botova, a da se pritom nije ni spomenulo povezivanje s Istrom. Što se tiče turističkog«zemljišta i zemljišnih knjiga, mnogi ne sagledavaju posljedice takve pretvorbe zemljišta i nekretnina. Početkom 2010. godine bit će stavljena »točka na i« pljačke koja se dogodila privatizacijom.

Naime, s tim danom sve ono što je u statusu posjeda turističkih društava, a nije bilo u temeljnom kapitalu, prijeći će iz posjeda u status vlasništva. Zemljište će doći u posjed pojedinaca, društava ili dioničara koji za to neće platiti ni kune. Nadam se da će novi saziv Sabora barem izglasati izmjenu tog zakona i spriječiti takav završetak »privatizacije«. Naravno, da su takvi uvjeti bili u doba dok sam bio ministar, nitko pametan ne bi gradio elektranu na ugljen.

- Ankete pokazuju da ste treća politička snaga u zemlji, a predsjednica stranke Vesna Pusić nerijetko Istru i Rijeku spominje kao prave izborne jedinice HNS-a iako ovdje nikada niste osvojili vlast. Očekujete li više od dva mandata kao što je bio slučaj na proteklim izborima?

- Kada spominje Istru i Rijeku, predsjednica HNS-a Vesna Pusić misli na građansku svijest građana ovih dviju županija koja je na razini europske građanske svijesti. Stoga se može očekivati da se u ovim županijama cijene ponuđeni programi, a ne verbalni istupi i nadmetanje u bahatosti i neodmjerenosti. Naime, Istra je dugo godina bila u sukobu s centralnom vlašću, ponekad opravdano, no mnogo puta ne. Rezultat takve politike je udaljavanje centralne i lokalne vlasti na štetu građana Istre. Očekujemo da i bez koalicijskog partnera u 8. izbornoj jedinici HNS osvoji dva mandata, naravno ako birači zaokruže izbornu listu broj 8.

- Kakav sastav Vlade priželjkujete?

- Prema svim pokazateljima, Hrvatska će dobiti Vladu lijevoga centra u kojoj će SDP biti stožerna stranka te uz potporu HNS-a i IDS-a činiti stabilnu i kompetentnu Vladu. Uz te tri stranke, očekujemo da se i pripadnici manjina priklone lijevome centru i učine Vladu još stabilnijom. Po logici stvari HSU će se prikloniti svakoj formiranoj većini. Ostale stranke činit će oporbu s predznakom desnoga centra.

- Na listi HNS-a u 8. jedinici nalazi se i bivši direktor Vodovoda Marino Folo koji je u javnosti zapamćen i po puškaranju u Svetvinčentu? Je li njegovo stavljanje na listu bilo neizbježno?

- Gospodin Marino Folo je predsjednik podružnice HNS-a u Puli i suorganizator svih aktivnosti HNS-a u Istri. Navodni incident o kojem govorite, o kojem malo znam, nije nešto što bi ga toliko kompromitiralo da ne bude na izbornoj listi. Njegov rad, ponašanje i sve ono što pozitivno stoji iza njega dovoljan su razlog da bude na listi. On i nije tražio da bude na izbornoj listi, već je pristao nakon što je udovoljeno njegovom zahtjevu da na njoj bude predzadnji.

Lokalna vlast želi prikriti sve što se dogodilo s Rockwoolom

Tireli ističe da tek nakon izgradnje tvornice kamene vune Rockwool javnost saznaje o ustupcima investitoru sa svih razina u visini 17 milijuna eura. Prema njegovu mišljenju, najveću grešku učinila je lokalna politika koja je žrtvovala prostor, a da nije o tome dovoljno transparentno upoznala svoje građane.

- Pokazalo se da su zagađenja ipak moguća i vrlo opasna. Nemoguće je da tek sada doznajemo da je u pitanju emisija amonijaka, mikročestica i formaldehida. S pravom negoduju poljoprivrednici i poduzetnici koji su svoju budućnost vidjeli u proizvodnji ekološki čiste hrane. Treba pohvaliti hrabrost inspekcije i njezinu odlučnost u poštivanju propisanih normi emisija. U prilog pravog rješenja ide i novi Zakon o zaštiti okoliša koji predviđa ekološku dozvolu u trajanju od pet godina, kao i način njezinog obnavljanja.

 

Enco Tirelli HNS izbori 8.izborna jedinica razgovor viđenje Labin Rockwool plinofikacija