Raspoloženje javnosti u Istri: Flego i Kajin ulaze u 2. krug

Raspoloženje javnosti u Istri: Flego i Kajin ulaze u 2. krug

22.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Osim što je neslužbena kampanja za lokalne i regionalne izbore gotovo svugdje u Hrvatskoj, ali pogotovo u Istri, započela daleko ranije nego ijedna do sada (izbori bi se, podsjećamo, trebali održati tek u svibnju), količina dosad upućenih teških riječi i velik broj javnih istupa glavnih protagonista u utrci za istarskog župana - od "običnih" konferencija za novinare do paradiranja po restoranima, kafićima, bolnicama i štalama - zaista se ne pamte.

Čak niti u vrijeme kada se prije četiri godine na istarskoj sceni kao najžešći konkurent IDS-ovom Ivanu Jakovčiću pojavio ambiciozni Ladonja Plinio Cuccurin, što je upućivalo na najneizvjesnije istarske izbore do sad, nije bilo ovolike drame, niti ovakve paljbe iz svog raspoloživog oružja. Možda je ovaj put razlog tome to što su najizgledniji kandidati za drugi krug izbora za župana dojučerašnji stranački drugovi i još uvijek sugrađani, Buzećani Valter Flego i Damir Kajin.

Ono što je, međutim, zajedničko svim dosadašnjim predizbornim kampanjama raznorazne su ankete, odnosno istraživanja popularnosti pojedinih političara i stranaka. Kao i ranije, i pred ove su se izbore već pojavile različite glasine o provedenim ispitivanjima ili trendovima koji idu u korist ove ili one političke opcije ili kandidata, ali zanimljivo je da nitko - niti jedan politički analitičar, stranka ili kandidat - do danas nije javnosti predočio samo istraživanje na koje se poziva.

Jučer je IDS medijima poslao istraživanje koje je naručila ta stranka, a koje je na uzorku od 600 ispitanika u istarskoj županiji prošlog tjedna provela agencija Hendal Int. Istraživanje IDS-u ide u prilog i zato su ga, jasno, medijima i poslali, no nadamo se da će uskoro svoje ankete otkriti i drugi.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 600 ispitanika 40,2 posto iz Pule, 12 posto iz Poreča, 9,6 posto iz Rovinja, 9 posto iz Umaga, 8,6 posto iz Labina, 6,4 posto iz Pazina, 4 posto iz Buzeta, 3,8 posto iz Vodnjana te 3,6 posto iz Buja i 2,8 posto iz Novigrada.

Prema rezultatima tih istraživanja u prvom krugu, u utrci za župana, rezultati su sljedeći: Valter Flego (IDS) dobiva 30,6 %, Damir Kajin (Nezavisni + SDP) dobiva 29,4 %, dok je na trećem mjestu kandidat Ladonje Bruno Nefat sa 5,4 %. U isto vrijeme, na izborima za Županijsku skupštinu, rezultat bi prema toj anketi bio sljedeći: IDS-HNS: 30%, SDP-HSU-NL Kajin-SDSS: 18,8%, Laburisti bi dobili 6,2 %, Ladonja 4,6%, Zeleni: 4%, HDZ: 3,4%, dok su ostali daleko iza sa zanemarivim postocima.

Ono što je međutim zanimljivije, jeste rezultat ankete za izbor župana u drugom krugu, kojeg će, sada je to već sigurno, svakako biti. Prednost Damira Kajina pred Valterom Flegom (koji prema ovoj anketi ulaze u drugi krug), koja je pred neki mjesec bila veća od nekoliko desetaka postotnih poena, rapidno se smanjila, pa čak i izgubila. Štoviše, došlo je do preokreta i promjene trenda, tako da je sada po svemu sudeći u vodstvu Valter Flego, koji bi, opet po ovoj anketi, u drugom krugu postao župan Istarske županije sa 43,4%, naprama Kajinovih 33,8 % glasova birača.

U svakom slučaju, do 19. svibnja, kada se održavaju izbori, valja očekivati još pregršt anketa, pred onu jedinu pravu, koja će se održati na sam dan lokalnih (a možda i europskih) izbora.

lokalni izbori izbori 2013 kajin flego ids