Raško naselje Kokoti bez vodoopskrbe: žedni ponad vode

Raško naselje Kokoti bez vodoopskrbe: žedni ponad vode

4.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iako praktički leži iznad izvora pitke vode, s kojih se namiruje gotovo cijela Labinština, dio raškog naselja Kokoti nema primjerenu vodoopskrbu, niti je priključeno na kanalizaciju. Pet domaćinstava u tom selu, koje se prostire iznad glavne prometnice Labin - Pula, napaja se iz preuskih cijevi pa, ako je više slavina odjednom odvrnuto, pritisak oslabi do granice kapanja, a kuća na nešto višoj poziciji pomaže se hidroforom.

I sama činjenica da se stare septičke jame nalaze u zoni neposredne zaštite krških vrela dovoljno uznemiruje, kamoli njihovo neprimjereno pražnjenje, na koje javno ukazuje i općinski načelnik Josip Knapić. Neke jame ljeti, žale se mještani, i propuste pa se naseljem širi neizdrživ smrad. Doduše, prema objavljenim izvještajima Hrvatskih voda o preklanjskoj kvaliteti izvorišta na crpnoj stanici Kokoti, nema razloga za zabrinutost: po mikrobiološkim pokazateljima ta voda spada u treću od ukupno pet kategorija, što, kako pojasniše nadležni, nije nikakvo znatnije onečišćenje.

Kako bilo, mještani se pribojavaju puknuća dotrajalih i plitko zakopanih cijevi kojima prijeti aktualni pad temperatura. "I majstor od Vodovoda mi je reka da će nan cijev puknut po zime jer je sa rijava. Kade ću onaput poć po vodu? Ca, rekli su da će konačno storit vodovod?! Da bi baren! To govore već više od 15 let. Vajka da će k letu, a kanalizaciju nanke ne spominju. Kakovo vodo pijemo tu pored takoveh septičkeh?", pita se 80-godišnja Valerija Tenčić. Govori da su dvama domaćinstvima na početku sela zimus cijevi puknule pa su nadležni u hipu intervenirali. Susjeda Anđela Kokot veće je sreće. Njen dio sela, naime, ima i vodovod i kanalizaciju. "Kanalizaciju su nan storili, a za vodu smo somi kopali i plotili cijevi", prisjeća se.

Knapić ukazuje da je općina bogata vodom, a siromašna vodoopskrbom. "Sramim se da Kokoti, koji su starije naselje od Raše i leže na izvorima, nemaju vodu! Ne možemo projekte poput ovog te vodovoda za Ravni rješavati samo iz našeg proračuna: tražimo solidarnost drugih općina, kao suosnivača Vodovoda, i to u određivanju vodoopskrbnih prioriteta te davanja suglasnosti za podizanje kredita toj tvrtki. Do lipnja iduće godine moramo Kokotima riješiti vodu, i to je amen!", kategoričan je Knapić. On je, podsjetimo, još lani pokrenuo inicijativu izmjene zakona prema kojoj bi općine dobivale 70 posto iznosa naknade od koncesije na izvore pitke vode, a ne samo 30, koliko im trenutno pripada.

Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća izvijestio da je hidrostanica za Kokote već osigurana te da se čeka građevinska dozvola i rješavanje imovinskopravnih odnosa oko jedne parcele za postavljanje pola kilometra dugog cjevovoda. Kompletna investicija, koju će servisirati Općina i Vodovod, teška je oko milijun kuna. (I. RADIĆ)

vodoopskrba vodovod d.o.o dino škopac kokoti voda raša općina raša