Raša | Usvojen proračun težak 16,3 milijuna kuna, kapitalne stavke zgrada kinodvorane i društveni dom

Raša | Usvojen proračun težak 16,3 milijuna kuna, kapitalne stavke zgrada kinodvorane i društveni dom

26.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Raše bez rasprave i jednoglasno donesen je proračun za iduću godinu u iznosu od 16,3 milijuna kuna. S javnog savjetovanja koje je trajalo do devetog prosinca nije stigao nijedan amandman.

Za program socijale i zaštitu zdravlja sljedeće godine odvojili smo skoro milijun kuna, za predškolski odgoj i obrazovanje skoro 2,4 milijuna kuna pri čemu smo planirali sredstva za udžbenike kao i prijašnjih godina, za protupožarnu i civilnu zaštitu preko milijun kuna, za zaštitu okoliša preko 700 tisuća kuna, a za potpore u gospodarstvu oko 150 tisuća kuna. Kao kapitalna stavka predviđena su sredstva za nastavak radova na uređenju zgrade bivše kino dvorane na trgu, te za izgradnju društvenog doma u naselju Sveti Bartol, rekla je općinska načelnica Glorija Paliska obrazlažući prijedlog proračuna.


Program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i program održavanja komunalne infrastrukture iznose oko 4,2 milijuna kuna ulaganja, a planirana su širom općine. Za programe promicanja kulture, razvoja sporta i rekreacije, te razvoja civilnog društva izdvojili su skoro 700 tisuća kuna. Za sljedeću godinu predvidjeli su sredstva za poticanje mjera energetske učinkovitosti u smislu pomoći građani prilikom zamjene azbestnih krovova. Proračun je prihvaćen bez rasprave kao i ostali pripadajući programi te odluka o izvršavanju proračuna.

Vijeće je donijelo i odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja po javnom natječaju za prodaju dva stana u naselju Krapan u zgradi 6 i 14, a to su dosadašnji stanari koji su stan kupili od općine po povlaštenim uvjetima. Vijećnici su donijeli i odluku o korištenju sredstava komunalne naknade u visini od 200 tisuća kuna za dovršetak izgradnje druge faze Centra za posjetitelje i Društvenog doma u Svetom Bartolu.

Donesena je i odluka o komunalnom redu, a tom je prilikom vijećnica Esma Dobrić (HSU) predložila da se izgradi nadstrešnica na čekaonici za autobuse na raškom trgu kako mještani ne bi kisnuli ili se morali sklanjati u obližnji kafić. Vijećnici su na kraju donijeli strategiju upravljanja imovinom Općine Raša za razdoblje do 2025. godine.


Branko Biočić Općina raša raša proračun gloria paliska