RAŠA | Meh na srcu, susret svirača na istarskim autohtonom instrumentima: ZASVIRALE DVOJNICE, ŠURLE, SOPELICA I MEŠNICA

RAŠA | Meh na srcu, susret svirača na istarskim autohtonom instrumentima: ZASVIRALE DVOJNICE, ŠURLE, SOPELICA I MEŠNICA

13.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U punoj dvorani RKUD-a u Raši nastupilo je više od dvadeset svirača iz Istre, od članova samih organizatora, članova KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, KUD-a Barban iz Barbana, KUD-a Mate Balota iz Raklja do svirača iz Rovinja, Medulina i Pule, a nastupio je i svirač labinskih korijena Marino Kranjac iz Bertoki kraj Kopra.


U organizaciji Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Rudar", u Raši je održan 24. susret svirača na mehu, dvojnicama, šurlama, sopelici i mešnicama Istre, pod nazivom "Meh na srcu". Ove se godine ovaj tradicionalni susret svirača održava u znaku obilježavanja jubileja raškog RKUD-a, 70-te godišnjice neprekidnog plodnog amaterskog djelovanja i značajnog doprinosa u očuvanju kulturne baštine Labinštine i Istre, ali i mnogo šire.


Susret su otvorile pjesnikinje Rina Miletić i Bruna Gobo koje su svoje stihove na dijalektu posvetile upravo tim instrumentima i sviračima na njima. U punoj dvorani RKUD-a u Raši nastupilo je više od dvadeset svirača iz Istre, od članova samih organizatora, članova KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, KUD-a Barban iz Barbana, KUD-a Mate Balota iz Raklja do svirača iz Rovinja, Medulina i Pule, a nastupio je i svirač labinskih korijena Marino Kranjac iz Bertoki kraj Kopra. Gosti ovogodišnjeg susreta bili su svirači s Cresa, Orleca i Nerezina, Toni Fučić, Dario Kučić i Mario Mužić koji su obogatili ovogodišnji susret svirkama na mehu, a svirali su tradicionalni otočki tanac, polku i zapjevali u dva glasa karakteristične pjesme s otoka. Prisutna mnogobrojna publika ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.


Nastupio je i najstariji svirač Labinštine, ali i šire, 89-godišnji Josip Lazarić iz Šumbera koji je svirao na mehu starinski Šumberski tanac, ali je zasvirao i na dvojnicama i mešnicama te počastio prisutne svojom svirkom na "uslicama", usnoj harmonici i izazvao publiku na dugotrajan aplauz.


Starinsku popularnu pjesmu u Istri "Zaspaj Pave" zapjevali su Paula i Franko Kos te Bruno Matošić. Franko je jedan od rijetkih izrađivača istarskih narodnih instrumenata meha, sopela, mešnica i dvojnica, posebno meha u Istri, a izrađuje i svirala za meh Slovenskog primorja i Slavonskih gajdi.


Kraj susreta, kojeg su vodili Miranda Škalamera Verbanac i Pino Knapić, prepušten je jedinim djevojkama ovoga susreta, Adrijani Miletić i Rafaeli Blažina. Rafaela je jedina na susretu zasvirala i na tradicijskim šurlama, a pored izvrsnih svirki labinskog tanca na mehu zapjevale su starinsku pjesmu "Zazrela je šenica", pjesmu koja se danas rijetko može čuti na manifestacijama u Istri.


- Naše društvo organizira ovaj susret više od dva desetljeća s ciljem da se očuvaju običaji našega kraja, svirka na ovim tradicijskim instrumentima kao što su meh, dvojnice ili dvojkinje ili pak svirale, sopelica, šurle, mešnice, da se približe mladima i da ih se spasi od zaborava. Mislim da smo u dobrom dijelu to i uspjeli, što dokazuju i mladi svirači Istre na svojim brojnim nastupima, rekao je jedan od začetnika ove manifestacije tajnik RKUD-a "Rudar" Josip Pino Knapić.


B. Biočić

meh na srcu raša rkud rudar raša folklor pino knapić