RAPČANI NISU ODUŠEVLJENI NOVIM ASFALTOM NA RIVI: Bolje je nego prije, ali ovo je pola tića, polamiša

RAPČANI NISU ODUŠEVLJENI NOVIM ASFALTOM NA RIVI: Bolje je nego prije, ali ovo je pola tića, polamiša

21.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Bolje je nego prije, ali ovo je pola tića, pola mišaS dva tjedna zakašnjenja radnici pulskih Cesta završili su u ponedjeljak poslijepodne asfaltiranje rabačke rive. Radovi su izvedeni u sklopu programa održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu, a Rapčani i njihovi gosti dobili su na rivi novi asfaltni tepih. Međutim, čini se da domaći njime nisu baš oduševljeni.

Zašto samo dio rive?

- Dosta je grubih i neravnih površina, čemu to, ne razumijem. Na nekim mjestima je asfalt neravan, nije dobro izvaljan, kaže Robi Glavičić, ugostitelj koji ima kafić na rabačkoj rivi. Umirovljenik iz Rapca Đani Verbanac dodaje: "Dobro je, ali je moglo biti i puno bolje. Trebalo je maknuti postolja na terasama kafića i asfaltirati do kraja. Ljudi neće nikad biti zadovoljni, tako je to".

Kako velik ribar Petar Sabljo, bolje je nego što je bilo, ali "ovo je pola tića, pola miša". I on smatra da je trebalo postaviti novi sloj asfalta od početka rive, od rampi pa do kraja, do Primorja, a ne samo jedan dio. Ovako je posao obavljen napola, slažu se i Sabljo i Marin Blašković, koji ljeti na rivi iznajmljuje plovila. Blašković kaže da bi riva ljepše izgledala da je popločana kao u drugim gradovima uz more, umjesto asfaltirana, no to je sigurno puno skuplje.

No, za Rapčane je puno važnije ono što se nalazi ispod rive, a to je nova vodovodna infrastruktura u dužini od 210 metara u što je labinski Vodovod uložio 120 tisuća kuna. Ukupna investicija uređenja rive iznosi 520 tisuća kuna u što je Grad Labin uložio 400 tisuća.

Nove vodovodne instalacije

S obzirom na zatečeno stanje na rivi, uvidjela se potreba za polaganje novog rubnog kamena, postavljanje instalacija za automatsko navodnjavanje 32 žardinijere, otkop i sanaciju postojeće glavne oborinske cijevi te betoniranje novih taložnica i šahtova na ulaznom dijelu rive. Ti dodatni radovi produžili su dovršetak za 20 dana ali su pridonijeli kvalitetnijoj infrastrukturi na ovom važnom i frekventnom dijelu Rapca. Međutim, na rabačkoj rivi ima još puno posla ako se želi dovesti u red i vizualno uljepšati, uz bolju ponudu trgovaca za koju Rapčani drže da je neprimjerena. (B. BIOČIĆ)

Link

rabac asfalt radovi vodovod obala maršala tita