Radnici pokreću ovrhu labinskih tvrtki IR.ZA i Amadio, prijave vlasnicima

Radnici pokreću ovrhu labinskih tvrtki IR.ZA i Amadio, prijave vlasnicima

7.6.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Zbog neisplate plaća za ožujak, travanj i svibanj ove godine, 30-tak članova Sindikata Istre i Kvarnera pokreću ovrhe nad imovinom tvrtki IR.ZA d.o.o. Labin i Amadio d.o.o. Labin, kako na nekretninama, tako i na strojevima i ostalim pokretninama. Isto tako Trgovačkom sudu će se podnijeti zahtjev za otvaranje stečaja u navedenim društvima, a protiv odgovornih osoba Društva pokrenuti će se kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da su nezakonitim i nedozvoljenim radnjama izvlačeći materijalnu korist za osobne potrebe, radi kupnje stanova i apartmana i zadovoljavanja drugih osobnih potreba, oštetili Društvo i državni proračun, te ostali dužni tri neisplaćene plaće radnicima, javljaju iz SIK-a.

Naime, tvrtka IR.ZA započela je s radom 2001. godine, a tada je Uprava Društva bio Samuele Amadio. Radnici imaju sklopljene Ugovore o radu većim dijelom na neodređeno vrijeme. Prije tri godine, zbog raznih transakcija i «isisavanja» novca iz tvrtke, što je za posljedicu imalo neuplaćivanja poreza i doprinosa, kao ni ostalih obveza prema Državnom proračunu, žiro račun je blokiran od strane Porezne uprave, a Samulele Amadio osniva novu tvrtku Amadio d.o.o, Labin, na istoj adresi preko koje je nastavljao obavljati posao. Plaće su od tada isplaćivane, nekada sa zaostatkom od nekoliko dana. Međutim, problemi su i u novoj tvrtki započeli koncem rujna, što se pravdalo pomanjkanjem posla, čega je uistinu i bilo. Najave poslodavca da se tijekom ožujka, pa sve do lipnja, obim posla povećava na način da je potrebno raditi i prekovremeno, te da je sigurna isplata plaća, kao i podmirivanje svih obveza s osnova poreza i doprinosa za više od tri godine do lipnja, obradovalo je i radnike i Sindikat. Cijeli ožujak i travanj radnici su radili prekovremeno, čak i više nego je zakonom dozvoljenom, a onda slijedi razočarenje. U doba najvećeg intenziteta rada, u vrijeme najveće zaposlenosti, plaća ne samo da kasni, nego se ne isplaćuje, i što je najgore, bez ikakvih prethodnih najava, poslodavac je namjeravao da, bez odluke o otkazu i bez zakonom propisane procedure o otkazivanju i izradi programa zbrinjavanja viška radnika, odjavi radnike, čime bi radnicima bilo onemogućeno da koriste pravo na naknadu Zavoda za zapošljavanje.

Pokazalo se nažalost: kakva majka, takav sin. Naime, pred 4 godina, to je napravila majka Samuela Amadia, Ires Zaniolo Coreis u tvrtki SE.DE d.o.o. Labin, pa dio radnika ponovno preživljava u IR.ZI ono što su već preživjeli u Društvu SE.DE. Protiv nje je već podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu jer se sumnja da je nezakonitim radnjama iz tvrtke SE.DE „izvukla“ cca 400.000 eura, prebacila ih na tvrtku svoje kćerke „Kristal“ koja je kupila nekretnine koje su bile u ovršnoj prodaji, a iz kojih sredstava su se trebali namiriti radnici SE.DE. Očito je da jabuka ne pada daleko od stabla, pa je Samuele Amadio išao majčinim stopama, ali još i gore; pokušava prevariti radnike na način da bi ih ponovno prebacio u novu tvrtku i krenuo iz početka, a stare dugove da zaborave.

Na sastanku održanom u petak, radnici su se jasno i nedvosmisleno izjasnili da, dok se ne podmire plaće za ožujak, travanj i svibanj nema posla ni nove tvrtke. Očito je da je novaca bilo, jer je velika količina robe isporučena za Benetton, a Benetton je poznat kao uredan i redoviti platiša. Pitanje je gdje su novci završili. Niti je dobila država, niti radnici, a nisu podmirene ni obveze za struju, vodu i ostali dobavljači, pa nije čudno da radnici nemaju razumijevanje za njegove „nedaće“. Radnici su odlučni: ako to mora biti njihov kraj, neka bude kraj i Samuelea Amadia, njegove majke i ostalih pomagača u nezakonitim radnjama u kojima se na teret radnika i njihovih plaća izvlačila osobna korist iz tvrtke, od koje su svi mogli osigurati egzistenciju.

Sindikat Istre i Kvarnera osigurati će radnicima pravnu potporu, a od državnih institucija očekujemo promptno reagiranje i kazneni progon odgovornih. Vjerujemo da im nije dovoljna novčana kazna, već kazna zatvorom, nakon koje i progon iz Hrvatske, kako nikada više nikad ne bi bili u poziciji da prevare hrvatske radnike.

 

amadio d.o.o sik stečaj ovrha stečajni postupak ovršni postupak radnici tekstilna industrija se.de ir.za