Radnice EC-COMM-a ovrhama do svojih potraživanja

Radnice EC-COMM-a ovrhama do svojih potraživanja

24.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Ovih dana su na tekuće račune 45 bivših radnica tekstilne tvrtke EC-COMM d.o.o. Labin uplaćene četiri neisplaćene plaće za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 2008. godine, te otpremnina. Ukupan iznos od 1.070.000,00 kn, u ovršnom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Slatini, naplaćeno je od EC-COMM-a te su time namirena sva potraživanja bivših radnika EC-COMM-a, članova Sindikata Istre i Kvarnera, javljaju iz SIK-a.

Naime, nakon što EC-COMM nije ispunio preuzete obveze iz Sporazuma sa SIK-om, potpisanog pred miriteljicom Gospodarskog socijalnog vijeća u postupku mirenja do početka listopada, članovi SIK-a su pokrenuli ovršne postupke koji su pozitivno riješeni.

Podsjetimo, EC-COMM je početkom srpnja 2008. godine donio Program zbrinjavanja viška radnika i otkazao ugovore o radu radnika. Za vrijeme odrađivanja otkaznog roka radnicima nije bila isplaćivana plaća, zbog čega je SIK najavio štrajk i pokrenuo postupak mirenja. U postupku mirenja poslodavac se obvezao da neće radnike pozivati na posao do kraja otkaznog roka, a da će zaostale plaće i pripadajuće otpremnine radnika isplatiti do početka listopada 2008. godine. Kako to nije učinjeno, pokrenuti su ovršni postupci.

Prije 20-tak dana otkaze je dobilo i 100-tinjak radnika u EC-COMM-ovu pogonu u Slatini kojima je poslodavac ostao dužan 4 plaće i otpremnine. Stoga SIK poziva radnike i njihov sindikat da ne nasjedaju na obećanja poslodavca da će im u određenom roku isplatiti potraživanja, jer se to neće dogoditi, nego da odmah pokrenu ovršne postupke radi naplate svojih plaća i otpremnina.

 

Foto: Regional

radnici prava ovrha otpremnina ec-comm Labin Marina Cvitić Damir Bjelobradić poslovanje