Radionice društvenog inoviranja održane u Labinu i Vodnjanu

Radionice društvenog inoviranja održane u Labinu i Vodnjanu

13.12.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu projekta +Resilient u prosincu su u Istri održane još dvije radionice društvenog inoviranja. Društveno poduzetništvo i društvene inovacije promiču se kroz projekt +Resilient, koji na području Istarske županije provode Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove.Održivi turizam

U Labinu je održana radionica na temu održivog turizma na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Labina, Turističke zajednice Labin te zainteresirani građani. Radionicu su moderirale Lana Lovašić, međunarodna konzultantica za društvene inovacije i društveno poduzetništvo i Manuela Hrvatin, nacionalna koordinatorica europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Kroz radionicu je kao ključni problem u turizmu detektiran nedostatak turističkih sadržaja vezanih uz baštinu labinskog kraja te sezonalnost i jednoličnost turističke ponude. Dionici vođeni stručnjacima predložili su rješenje kroz valorizaciju rudarske baštine i brendiranjem labinštine kao rudarskog kraja.


Na radionici u Vodnjanu tema je bila digitalne inovacije. Uz Lanu Lovašić, moderirao ju je Dean Verbanac, predsjednik druge ICT Istra. Radionici su prisustvovali predstavnici udruga, Grada Vodnjana, LAG-a Južna Istra, Turističke zajednice Vodnjan i Fakulteta informatike Pula. Glavni prepoznati problemi odnosili su se na manjak stručnih kadrova u ICT sektoru i STEM području, te nejednakost zastupljenosti spolova. Nakon toga slijedio je kreativni dio, oluja mozgova rješenja postavljenih problema. Uz moderatore i iskustvo dionika proces inoviranja u digitalnom kontekstu doveo je do zanimljivih rješenja, primjerice centra za sve dobne skupine koji bi nudio razne sadržaje, a s ciljem popularizacije STEM-a i ICT-a. Osim navedenoga, centar bi mogao služiti kao mjesto umrežavanja, podrške i poticaja svim zainteresiranim i potencijalnim pojedincima. U ovom slučaju rezultati predloženih aktivnosti i programa utjecali bi na razvoj održivog turizma, razvoj gospodarstva, povećanje broja zaposlenih, zadržavanje mladih obitelji na labinštini i vodnjanštini, jačanje svijesti stanovnika o značaju rudarske baštine, valorizaciji lokalne tradicije te popularizacija STEM-a.


Dobra praksa

Od rujna do prosinca održano je šest radionica društvenog inoviranja u šest istarskih gradova, a na radionicama su sudjelovali brojni predstavnici javnog, civilnog, privatnog i akademskog sektora. Projektu +Resilient cilj je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške društvenom poduzetništvu i društvenim inovacijama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, programskoj i europskoj razini.

inovacije radionica