Radionica posvećena sardelama i inćunima u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

Radionica posvećena sardelama i inćunima u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

1.4.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Srednja škola Mate Blažine Labin nastavlja s aktivnostima u sklopu projekta „ Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji-EDUFISH ALBA 75” u okviru mjere 5.2.1. Potpora aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama i Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG ALBA.

Kako bi se educiralo učenike o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama u sklopu projekta su održane četiri nutricionističke i  četiri kuharske radionice. Na organizaciji radionica Škola je surađivala s Agencijom za ruralni razvoj Istre, koja je za realizaciju radionica angažirala vrhunske stručnjake, nutricionisticu dr. sc. Mihaelu Dujmović, i poznate kuhare, eksperte za riblja jela,  Davida Skoku i Stivena Vunića.  

Daljnje edukativne aktivnosti škola će provoditi vlastitim snagama, pod vodstvom mentora iz škole,   Ivice Matanovića, nastavnika ugostiteljskog posluživanja; Dorijana Mohorovića, stručnog učitelja kuharstva i Gordane Benković Gušić, nastavnice prehrambene skupine predmeta.  

Prva, od planirane tri,  samostalno organizirana radionica održana je 29.03.2023. i posvećena je sitnoj plavoj ribi, srdeli i inćunu.

U sklopu radionice učenici su educirani o nutritivnoj vrijednosti plave ribe, srdele i inćuna.

Kako bi motivirali učenike za konzumaciju ove nutritivno visokovrijedne, a jeftine ribe, u holu škole su se dijelile degustacijske porcije srdela i leci o važnosti konzumacije ribe.

Na radionici  učenici su upoznali i tradicijske načine konzerviranja sitne plave ribe. Odradili su soljenje srdela i mariniranje inćuna.  Konzerviranu ribu će po dovršetku procesa zrenja, koristiti na jednoj od sljedećih radionica.

U sklopu projekta, školski praktikum ugostiteljstva je obogaćen opremom u vrijednosti 8.902,15  eura.

Aktivnosti projekta se mogu pratiti na internet stranici  https://ssmb.hr/edufishalba75/ koja je formirana u sklopu projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 25.632,17 eura. Projekt je sufinanciran 85%  iz sredstva EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 15 % iz Državnog proračuna.  Važnost projekta je prepoznala Istarska županija, koja je preuzela predfinanciranje projekta.


srednja škola mate blažine labin efufish alba 75 mihael dujmović david skoko stiven vunić ivica matanović dorijan mohorović gordana benković gušić srdele inćuni
Galerija fotografija (7)