Radionica: "Gradnja kopanjem - Podzemni grad XXI"

Radionica: "Gradnja kopanjem - Podzemni grad XXI"

28.4.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Arhitektonska radionica/simpozij "Gradnja kopanjem" jedna je od aktivnosti II. Faze projekta UNDERGROUND CITY XXI - "Definiranje arhitektonsko- urbanističkog modela budućeg podzemnog 3D okoliša" te je ujedno i sastavni dio projekta demokratizacije i razvoja civilnog društva, kojeg pod nazivom  "Zagovaranjem i sudjelovanjem građana do održivog lokalnog razvoja" na području Labinštine također provodi udruga Labin
Art Express XXI.

Osnovna svrha radionice je definiranje temeljnih arhitektonskih i urbanističkih smjernica za konstrukciju 3D okoliša - virtualnog Podzemnog grada kao "živućeg" umjetničkog djela u neprestanom stvaranju, kao i za izradu budućih međunarodnih tendera za arhitektonska rješenja i dizajn pojedinih dijelova (ćelija) Podzemnog grada.

Radionica ce se temeljit na prostornim, programskim i tehničkim smjernicama arhitektonsko-urbanističkog projekta "Podzemni grad XXI-Labin", kojeg je izradila Platforma 9,81- Institut za istraživanja u arhitekturi, a koji bi nakon javne rasprave na Labinštini u svibnju o.g. te njegove evaluacije od strane stručnih službi Grada Labina trebao postati integralni dio novog "Prijedloga prostornog uređenja (PPU) Grada Labina" - čije se usvajanje očekuje do kraja 2010. godine, kao i dio svih ostalih strateških dokumenata koji određuju dugoročni razvoj Grada Labina te susjednih općina.

Radionica će se fokusirati na Centar budućeg podzemnog grada, smješten 160 metara ispod KuC-a ''Lamparna'', u čvorištu vrlo razvijene podzemne infrastrukture koja je služila za transport ugljena, kao i na 2km dug tunel koji spaja Labin i Rabac.

Od 15-tak sudionika (pretežno arhitekti, ali i umjetnici, dizajneri, programeri, znanstvenici, rudarski inženjeri,...) iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Francuske, Austrije, BiH,... Očekuje se da predlože koncepte i naprave prve idejne skice podzemnih arhitektonskih formi za smještaj raznih podzemnih sadržaja, ali i arhitektonska rješenja za nadzemne lokacije gdje podzemni kompleks dodiruje neke nadzemne točke izlazi/ulazi u tunele, separacije, okna, i sl.)

Detaljan sadržaj i program radionice dostupan je na: http://www.scribd.com/doc/30640813

Radionica/simpozij "Gradnja kopanjem" realizira se uz potporu:
Europske komisije (EACEA / program Kultura 2007 - 2013), Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Labina, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te European Cultural Foundation (ECF); javljaju iz KuC Lamparna.

 

podzemni grad 21 lamparna dan otvorenih vrata kuc lamparna gradnja kopanjem radionica podzemni grad XXI projekt rudarstvo kova kova je nasa