Racionalizacija urbanističkog uređenja

Racionalizacija urbanističkog uređenja

4.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Nove stambene zgrade na Katurama neće morati imati najmanje 30 posto poslovnih prostora, a prizemlje poslovne zgrade kod nogometnog stadiona nalazit će se u razini s kolnikom i nogostupom ulice. Vijeće je na posljednjem zasjedanju prihvatilo ove promjene,

čime je ujedno pokrenulo izradu izmjena Urbanističkog plana uređenja Labina i Presike.

Prema važećem planu, buduće stambene zgrade na Katurama trebale bi imati od 30 do 70 posto poslovnih prostora, što bi, imajući u vidu da u tom dijelu grada već postoji veliki broj takvih prostora, a planiraju se i nove trgovačko - poslovne zone, dovelo do slabije isplativosti ulaganja.

Smanjenjem broja staklenih površina na fasadi, kakve poslovni prostori iziskuju, postići će se i niža cijena građevina projektiranih u najvišoj klasi energetske učinkovitosti.

Nulta kota poslovne zgrade kod stadiona, koja će biti izgrađena na mjestu sadašnjeg Samačkog naselja ili jednostavno "baraka", trebala bi se nalaziti 1,6 metara ispod susjednih cesta. Time bi izgubila na kvaliteti jer bi ulaz u njenu podzemnu garažu bio otežan, a poteškoće bi nastajale i kod odvodnje oborinskih voda.

Stoga će lokacija biti nasuta da bi se građevinsko zemljište podiglo u razinu s prometnicama. R. S.

urbanističko uređenje labin upu fasade samački dom