Rabački hoteljeri prekidaju zimski san: Maslinica »bere« u predsezoni

Rabački hoteljeri prekidaju zimski san: Maslinica »bere« u predsezoni

10.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RABAC - U turističkom Rapcu, koji je zimu prespavao, prvi veći hotel, Hedera tvrtke Maslinica, otvorit će se za osam dana. Ovo poduzeće u talijanskom vlasništvu otvorit će do 25. ožujka će i preostala dva »cvjetna« aduta, Narcis i Mimosu, ali i autokamp, te ugostiti oko tisuću turista, uglavnom Nijemaca i Austrijanaca.

 

Od direktora Gorana Zahtile doznajemo da su treći hotel proteklih sezona otvarali tek krajem travnja, a i kampisti stižu gotovo mjesec dana ranije. U toj će prvoj predsezonskoj turi zaposliti svih 80 stalnih radnika te još oko 120 sezonaca.
- S obzirom na aktualnu globalnu financijsku krizu, oduševljeni smo rezervacijama u predsezoni. I travanj nam je jako dobar, a svibanj je poput lanjskog. Jedino su Englezi zakazali, njih je upola manje nego prošle godine, ali to smo pokrili većim interesom na drugom tržištu, kaže Zahtila.
Kaže da je prerano za prognozu špice sezone, makar su dosadašnje najave za to razdoblje, istina, manje za oko četiri posto negoli prošle godine. Za mjesec dana, veli, puno će se toga iskristalizirati. Uostalom, nedavno je i resorni ministar Damir Bajs ocijenio da je sigurno samo to da će ovogodišnja sezona biti najneizvjesnija u povijesti svjetskog turizma.

Zahtila ne drži smislenim stezati remen u vremenu krize, štoviše, za znatnija je ulaganja pa u pripremi sezone Maslinica nije štedjela, baš kao ni drugi ovdašnji hotelijer, tvrtka Rabac, gdje nade polažu u hotel Valamar Sanfior, koji dobiva wellness centar vrijedan osam milijuna kuna. Ovaj će hotel, zajedno s hotelom Castor, prve goste, po planu, primiti u prvoj polovici travnja. U ovoj tvrtki, koja je dio grupacije Valamar, nadaju se da će zaposliti jednak broj sezonaca kao i lani.

Hotel Afmora na rivi, nekadašnji Apollo, koji nije u sastavu većih hotelijera, otvara se 2. travnja te će tijekom uskrsnih blagdana ugostiti stotinjak turista, uglavnom austrijskih i njemačkih, što znači da će biti gotovo potpuno popunjen.

I. RADIĆ

sezona maslinica hoteli turizam wellness narcis mimosa hedera goran zahtila rabac