Rabački gosti trebali bi oživjeti stari Labin

Rabački gosti trebali bi oživjeti stari Labin

29.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Besplatna linija minibusa iz Rapca, koju bi trebala osigurati lokalna uprava, osnovni je preduvjet za oživljavanje starog Labina, tvrdi gradski vijećnik Silvano Vlačić (HDZ). O potrebi takvog "približavanja" ljetovališta pet kilometara udaljenoj starogradskoj jezgri, po uzoru na uvriježenu praksu iz turističkog svijeta, govorio je na zadnjoj sjednici Vijeća.

- Dovezite rabačke goste u drevni Labin pa će se otvoriti i trgovine i pokrenuti gospodarske aktivnosti. Gradski proračun tada više ne bi gubio, po mojoj računici, pola milijuna kuna godišnje poreza na promet od prodaje pića jer bi ugostitelji toliko bolje poslovali.

U Rapcu ljetuje deset tisuća turista, a u starom gradu navečer bude njih 150! Programe Labin Art Republike gledaju samo domaći, poručio je gradskim ocima Vlačić.

 

Bus rješava prometne gužve

 

Požalio se da na ovaj njegov apel za minibusom, koji bi prometovao svakih pola sata, nadležni već osam godina ne odgovaraju nikakvim protuargumentima, nego se jednostavno "prave gluhi", premda bi koristi bile višestruke.

- Izbjegle bi se i prometne gužve, problem s manjkom parkirnih mjesta, a ne da stalno moramo slušati o tome da trebamo biti manje komotni s limenim ljubimcima, dok bi istodobno u starom Labinu valjda trebali parkirati samo zaposlenici gradske uprave i gradonačelnik pred vratima svog ureda, dodao je Vlačić.

Prvi čovjek Labina Tulio Demetlika načelno se, kaže, slaže s uvođenjem takve dodatne redovne linije ljeti, no minibus, kako ističe, ne može osigurati Grad.

- Zašto se svi starogradski ugostitelji, koji će zaraditi daleko više od tih 500 tisuća kuna, ne jave da sufinanciraju autobusnu liniju? Njihovog odgovora nema, premda je poziv Grada i Turističke zajednice, koji su spremni novčano participirati u određenom postotku, uvijek otvoren. Populističke parole u stilu "dajte nam bus besplatno" više ne prolaze - danas ništa nije besplatno, odgovara Demetlika.

 

Niži najam - prostori puni

 

Naglasio je da u starom Labinu samo jedan gradski prostor nije u funkciji, a takvom je dobrom iskorištenošću nekretnina kumovalo snižavanje najma.

- Kada bi se uveo minibus, Grad bi kroz pet godina mogaoubirati puno veći najam za svoje prostore. Ništa, slažem se, nije besplatno; ne ako uložiš jedan (u bus), a dobiješ tri. To se u poduzetništvu zove zarada. Posao gradonačelnika nije politička funkcija, on bi trebao biti menadžer grada. Bio bih sretan kada bi Demetlika to napokon shvatio, zaključio je Vlačić.

 

Direktorica TZ-a: Turista ima u svako doba dana

 

Direktorica gradske Turističke zajednice Radmila Paliska Kos ne slaže se s Vlačićevim zapažanjima o slaboj posjeti turista starom Labinu.

- Odgovorno tvrdim da gostiju ima u svako doba dana, čemu između ostalog pridonosi popularizacija starogradske jezgre kroz organizirane noćne obilaske svakog utorka u srpnju i kolovozu (na hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom, češkom i slovačkom jeziku) uz prilično dobar odaziv. Kontinuirano surađujemo i s turističkim agencijama i licenciranim vodičima iz Istre i Primorsko-goranske županije, kojima organiziramo studijski boravak u Labinu te mjesečni e-newsletter s kompletnom ponudom naše destinacije, kaže Paliska Kos.

Grad i TZ u suradnji s rabačkim agencijama te licenciranim vodičima noćni obilazak drevnog Labina priređuju već četvrtu godinu.

- Vodiči s toliko ljubavi gostima približavaju stari grad pa nema tog turista koji se u istom tjednu nije vratio u razgledavanje, zaključila je direktorica TZ-a.

Igor Radić

 

turisti turizam stari grad labin starogradska jezgra demetlika silvano vlačić tz tz labin rabac noćni obilazak radmila paliska kos