Rabac na svjetskoj karti bike centara

Rabac na svjetskoj karti bike centara

6.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Nakon otvaranja Bike Centra, prvog takve vrste u Hrvatskoj, i Bike Parka s više od 20 kilometara specijaliziranih staza na Girandelli te domaćinstva poznatih biciklističkih utrka, Rabac je postao središte i za promocije globalno jakih brendova te okupljalište vrhunskih svjetskih biciklista

Nakon intenzivnih ulaganja posljednjih godina Rabac pretendira postati sportsko-turističko središte ovog dijela Istre, osobito nakon otvorenja Valamarovog Bike Centra, prvog takve vrste u Hrvatskoj, te Bike Parka s više od 20 kilometara specijaliziranih staza i činjenice da se upravo u Rapcu u rujnu održavaju dvije poznate utrke.

Brdski biciklizam

Brdsko-biciklistička Valamar Terra Magica održana je 16. rujna s rekordnim brojem biciklista a trail running utrka Valamar Trail uslijedila je dva tjedna kasnije. Brdski biciklisti, profesionalci i rekreativci okupljaju se svake godine na Terra Magici kako bi iskoristili jedinstvenu priliku i na biciklu istražili ljepote istarske obale. MTB XC maraton bio je ujedno i XCM kup Hrvatske te UCI C3 kategorija s tri staze na raspolaganju, od 20, 50 i 72 kilometra.

Terra Magica, jedna od tradicionalnih utrka koje su postavile Istru na mapu brdskog biciklizma, počela je kao etapna utrka u okolici Poreča i Pazina, zatim se selila po Istri da bi se ustalila u Rapcu, u formi MTB maratona. Drugi put zaredom utrku je organizirao medulinski klub Adrenalina, prekaljeni organizator biciklističkih utrka, a glavni sponzori bili su Turistička zajednica Labin - Rabac i Valamar Riviera koja je osigurala smještaj sudionika u objektima u Rapcu.

- Valamar Terra Magica je kroz godine svog održavanja postala odličan promotor cikloturizma, a rekordan broj vozača, uz velik broj jakih vozača, dokaz je da smo na pravom putu. I ove godine smo pripremili staze za profesionalce i rekreativce i želja nam je sudionicima pružiti kvalitetno organiziranu i nezaboravnu utrku na koju će se rado vraćati, kaže direktor utrke Mario Pustijanac iz Adrenaline. Velika mu je želja da to postane jaka i jedinstvena utrka. A Terra Magica već to i jest ako je suditi po vozačima koji u njoj sudjeluju. Matthias Grick, profesionalni austrijski biciklist, kao vozač Valamar tima, ove godine u Hrvatskoj vozi jake utrke poput Kamenjak Rocky Traila, Valamar Terra Magice i Mitas 4 Islands.

- Imate odličnu konfiguraciju staza, prekrasno more, odličnu klimu i divni ste domaćini. Zato s kolegama i prijateljima iz Austrije uvijek rado dolazim u Hrvatsku. S Valamarom često surađujem u kontekstu bike turizma i organizacije training kampova u njihovim destinacijama, a upravo u Rapcu organiziramo trening kamp s mojim klijentima iz Austrije. Finalni dan kampa sudjelujemo u utrci, rekao je Grick.

Sadržaji za cikloturiste

Gradski TZ snažno podupire manifestacije koje promoviraju destinaciju. "Nastojimo Rabac profilirati kao poželjno outdoor odredište, a cikloturizam je svakako jedan od jačih segmenata u kontekstu outdoor turizma. U Rapcu se aktivno radi na uređenju bike staza, a bilježimo i sve veći broj bike gostiju", ističe direktorica TZ-a Radmila Paliska Kos. U Valamar Rivieri, koja zajedno s lokalnom zajednicom razvija bike turizam na području Labina i Rapca, smatraju da su glavne poluge za razvoj kreacija sadržaja i ponude za cikloturiste. (Branko BIOČIĆ)


rabac cikloturizam biciklizam valamar terra magica