Putujuća izložba “Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije“ Kosovska turneja, Listopad 2016.

Putujuća izložba “Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije“ Kosovska turneja, Listopad 2016.

15.10.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Rudnici kulture" projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje, pokrenut 2013. od strane udruge Labin Art Express XXI, uz potporu Europske kulturne fondacije (ECF), Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Labina te Istarske županije. U prvoj fazi (2013.-2014.) projekt je proveden u suradnji s partnerima iz Hrvatske (Udruga "Polygon", Zagreb), Bosne i Hercegovine (Udruga "Manifest", Prijedor i Javno poduzeće "Turizam Banovići"), Crne Gore (Udruga "Tera Nostra", Mojkovac), Srbije (Zaklada Balkankult intereg, Irig) i Slovenije (Javna ustanova "Centar za idrijsko dediščino"), a krajnji rezultat je bio uspostava neformalne, regionalne, suradničke platforme. Prva faza je dovršena s putujućom izložbom "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije" (03.11.-13.12.2014.), u sedam rudarskih mjesta: Trbovlje, Idrija (Slovenija), Boljevac, Aleksinac (Srbija), Prijedor, Banovići (BiH), Mojkovac (Crna Gora).

U drugoj fazi (2015.- 2017.), koja je upravo u tijeku, glavni cilj je daljnje širenje, razvoj i formalizacija regionalne suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u zemljama bivše Jugoslavije (postupak registracije Udruge "Rudnici kulture" sa sjedištem u Labinu upravo je u tijeku!), u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera - rudara - nadišli kasnije nacionalne te (novo)državne podjele i sukobe.

U 2015. platforma je proširena s novim partnerima: Udruga "Kult-Tranzen", Strumica (Makedonija), Javna ustanova "Delavski dom Trbovlje - DDT" i Udruga "Loke studio", Zagorje ob Savi (Slovenija), Udruga "Remont", Beograd i "Zvuk i vizije", Majdanpek (Srbija) te Kosova ne Lëvizje, Priština (Kosovo), koji su obavili istraživanje te dokumentiranje nekoliko novih, napuštenih ili još uvijek otvorenih rudnika u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U 2015. turneja je obuhvatila tri lokacije: Beograd i Majdanpek (Srbija) te Strumicu (Makedonija), dok je 2016. turneja započela u Puli (Karlo Rojc), te se upravo nastavlja na Kosovu.

U narednom periodu plan je proširiti platformu organizacijama iz drugih zemalja Jugoistočne Europe (2017.: Albanija, 2018: Rumunjska,..), s konačnim ciljem uspostave Europske suradničke platforme i Kulturne rute "Rudnici kulture" uz potporu iz EU fondova, kako bi se ponovno uspostavile veze između bivših i postojećih rudarskih mjesta i regija, posebno kulturna i drugi oblici suradnje u svrhu pokretanja i provedbe zajedničkih projekata vezanih za eksploataciju rudarske i industrijske baštine kao nove kulturne i kreativne industrije u Jugoistočnoj Europi.          

Putujuća izložba "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije" nastavlja se tijekom Listopada ove godine na Kosovu: Prizren, Kino Lumbardhi (14.10. - 18.10.2016.), Priština, TermoKiss (20.10. - 24.10.2016.) i Kosovska Mitrovica, Kulturni centar Mitrovica (25.10. - 29.10.2016.).

Selektor i autor koncepta izložbe je Branko Franceschi, dok je za postav izložbi zadužen Damir Stojnić (L.A.E. XXI).

  

Popis umjetnika i radova:

1. Autopsia (Srbija/CZ), ˝Steel Book˝ - poliptih (metalni objekt)

2. Metal Guru (HR), ˝HERO XXI - Underground City˝ - video rad

3. Dario Šolman (HR), ˝Starcity ˝- animirani film i serija 3D crteža

4. Laibach (Slovenija), ˝Instrumentality of the State Machine" - triptih (offset print na papiru)

5. Vladimir Knežević (BiH),  ˝King and Queen˝ - metalna skulptura

6. Mladen Miljanović (BiH), ˝Cosa nostra˝ - dokumentarni video performansa

7. Irena Lagator Pejović (Crna Gora), ˝Equation Function˝ - instalacija

8. Nikola Pijanmanov (Makedonija), "Nailed Windows" - slika (miješana tehnika na drvu)

 

Poseban gost izložbe u Prištini biti će mladi kosovski umjetnik Alban Muja s instalacijom "HOTel", koja će kasnije postati sastavni dio putujuće izložbe, na turneji po Albaniji (2017.), Rumunjskoj (2018.), itd ,

 

Tijekom izložbe bit će organizirana i zasebna projekcija dokumentarnog filma "Stara škola kapitalizma" Želimira Žilnika (Srbija).

 

 

 

Organizator: Labin Art Express XXI (lae@pu.t-com.hr / www.lae.hr )

Suorganizator: Kosova në Lëvizje (kosovanelevizje@gmail.com / kosovomovement.blogspot.com ) 

 

 

PR

 

 

  

rudnici kulture kultura lae labin art express