PU ISTARSKA: Sigurno i bez pirotehnike u novogodišnjoj noći - Evo kako ostati zdrav i bez zarađenih kazni do čak 4.000 EURA

PU ISTARSKA:  Sigurno i bez pirotehnike u novogodišnjoj noći - Evo kako ostati zdrav i bez zarađenih kazni do čak 4.000 EURA

29.12.2023. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Kako bi novogodišnja noć protekla sigurno i bez ozljeda, policija poziva građane da ne koriste pirotehnička sredstva, da ne zlorabe eksplozivne i druge tvari te da ne pucaju iz vatrenog oružja.

Podsjećamo da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja i njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Također podsjećamo građane da je zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3. Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (rakete, boxovi - kutije s vatrometom) mogu se koristiti isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je samo građanima starijim od 18 godina.

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no upozoravamo da iako se smatraju ''dječjom'' pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 130 do 390 eura, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 1.320 do 3.980 eura. Za ostale prekršaje, poput korištenja pirotehnike u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, kazne za građane kreću se od 660 do 1.990 eura.

S ciljem sprječavanja izazivanja eksplozija i ozljeđivanja, građanima savjetujemo:

•             suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
•             ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
•             izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
•             ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
•             ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
•             ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
•             ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
•             ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Pozivamo građane da ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih ilegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Podsjećamo da građani također mogu bez ikakvih sankcija policiji predati i pirotehnička sredstva čije posjedovanje nije dozvoljeno. Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način.

Ako piješ, ne vozi!

Osim pirotehničkih sredstava i zlouporabe oružja, još jedna opasnost na koju treba pripaziti u novogodišnjoj noći je i vožnja pod utjecajem alkohola.
U vrijeme blagdana možda je teško izbjeći alkohol, ali zato izbjegnite volan!

Podsjećamo građane da su alkohol i neprilagođena brzina najčešći uzroci prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama. Stoga poštujte prometne propise i ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol kako bi novogodišnju noć proveli u sigurnom ozračju.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Budući da već i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, podsjećamo vozače na sljedeće:
•             ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol
•             ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
•             koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza
•             zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas
•             ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).

Policijska uprava istarska svim građanima želi mirnu i sigurnu novogodišnju noć!

pirotehnika pu istarska zdravlje veselje