PU Istarska: Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018. od 23. do 28. travnja

PU Istarska: Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018. od 23. do 28. travnja

20.4.2018. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 23. do 28. travnja, na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provest će se preventivno-sigurnosna akcija ''Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018''.

Akcija se provodi u organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatska i Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, a usmjerena je na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda te svih ostalih vozila L kategorije.


Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter. Temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda na pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikala i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu. Vozači se u akciju uključuju dragovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć, stručno će im osoblje stanica za tehnički pregled ukazivati na značaj održavanja vozila.


Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike navedene skupine vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije, tako se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.


U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda vozila u redovnim stanicama za tehnički pregled vozila.


tehnička ispravnost motocikala motocikli mup pu istarska sigurnost centar za vozila