Psihološki teror nad radnicima u istarskim poštama

Psihološki teror nad radnicima u istarskim poštama

29.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Radimo pod psihološkim terorom, tvrde neki djelatnici istarskih pošta (nisu željeli da im objavimo imena, op. a.) koji su nam se obratili ogorčeni najnovijim potezom njihovih nadređenih. Naime, Uprava je, po njihovim riječima, nedavno upraviteljima proslijedila dokument naziva »Temeljna načela 2«, u kojem doslovno piše: »Nulta tolerancija na greške«. Tako se djelatnicima HP-a neće tolerirati kašnjenje, delegiranje odgovornosti, a isprike se neće uzimati u obzir. Iako je Uprava ta pravila očito nametnula upraviteljima (jer tko uopće može delegirati odgovornost osim šefova, op. a.), neki od njih odlučili su ih spustiti na niže razine, odnosno polijepiti po poštanskim uredima.


Jedan od onih koji je to učinio je upravitelj Središta pošta Pazin Željko Antunović. On je, naime, uputio dopis u 70 poštanskih ureda u Istarskoj županiji u kojem traži da se »Temeljna načela 2« istaknu na vidnim mjestima, »u pozadinskim prostorijama svih poštanskih ureda«. Djelatnici istarskih pošta ogorčeni su ovakvim potezom upravitelja, za kojeg i inače nemaju baš lijepe riječi. Tvrde da je Antunović zapravo jedini upravitelj poštanskih središta HP-a koji je dokument, ponajprije namijenjen njemu, prebacio na niže razine.


- Nezamislivo je u 21. stoljeću spominjati nultu toleranciju na greške. I sve to u vrijeme kad nas na šalterima ima sve manje i manje, kad ostajemo i nakon radnog vremena da bismo završili posao i kad se, pored svega, od nas očekuje da budemo ljubazni i susretljivi prema korisnicima. Na ovakav način, bojeći se da ne pogriješimo, jer to nikako ne smijemo, to neće biti izvedivo. Pitamo se i što će nam se dogoditi ako ipak nekad pogriješimo, piše u dopisu ogorčenih djelatnika pošta.
Pitaju se i što Antunović želi postići ovakvom »brigom« za radnike. »Očito se radi o nekoj novoj tehnici motivacije radnika i rukovođenja. Ili na ovaj način prikriva (Antunović, op. a.) svoju bahatost i nesposobnost iznad svega«.
U razgovoru s djelatnicima doznajemo da su odnosi unutar istarskih pošta nakon dolaska Antunovića na mjesto upravitelja najblaže rečeno napeti.

Naime, oni tvrde da je njegovo zalaganje za što brže ukidanje financijske službe u Središtu pošta Pazin te njezino preseljenje u Rijeku i dovelo istarske pošte pred kolaps. Pojašnjavaju da Rijeka još ne može prihvatiti taj posao pa se zapravo ni ne može reći da financije istarskih pošta funkcioniraju. Tvrde i da sadašnji upravitelj prijeti djelatnicima financijskih službi da će ih ubrzo »spustiti« na šaltere, iako poslovna godina još nije zaključena. Zaključuju da je nemoguće raditi u takvim uvjetima.


Antunovića smo jučer bezuspješno pokušali kontaktirati. Izvori iz HP-a tvrde da je Središte pošta Pazin do konca studenog poslovalo s četiri milijuna kuna gubitka, a da je 2006., dok je ravnatelj bio Danijel Ferić, završilo pola milijuna kuna u plusu.
Antunović je, inače, na mjesto upravitelja istarskih pošta došao u lipnju 2008., kad je iz nama nepoznatih razloga smijenjen Ferić. Zanimljivo je da Antunović na to mjesto nije došao iz nekog od istarskih poštanskih ureda, već iz Rijeke, gdje je bio šef tehnologije.

Bojan ŽIŽOVIĆ

 

Još jedna u nizu prijetnji poslodavca

Oba sindikata koja djeluju u HP-u oglasila su se u vezi spornog dokumenta »Temeljna načela 2«. Hrvatski sindikat pošte tako u svom glasilu navodi da nulta tolerancija na pogreške djeluje »prilično zlokobno«, pa radnici to uglavnom doživljavaju kao još jednu u nizu prijetnji poslodavca.


»Ovo je tipičan primjer šuma u komunikaciji, stara bolest Hrvatske pošte. Uprava podsjeti na nekakva načela, središte to prosljeđuje po poštanskim i drugim uredima, radnici neka izvole primiti k znanju - i posao gotov. Eventualno slijedi kakva kaznena ekspedicija i odstrjel, naravno po sasvim subjektivnom poimanju nulte tolerancije na greške«, piše u glasilu HSP-a.


Republički sindikat radnika Hrvatske navodi da su pojedini upravitelji u potpunosti »shvatili« direktivu Uprave, pa su radnicima proslijedili nešto što se njih ne tiče.


»Nema kraja iščuđavanju šalteraša kako od sada nema kašnjenja, ali i poštonoša o tome kako nema delegiranja odgovornosti«, posprdno se RSRH osvrće u svojem glasilu na najnoviji gaf u HP-u.

 

 

Radnici traže smjenu upravitelja istarskih pošta

Osim sindikatima, nezadovoljni zaposlenici istarskih pošta poslali su dopis i predsjedniku Nadzornog odbora HP-a ministru Božidaru Kalmeti, te predsjedniku Uprave Robertu Jukiću u kojem traže smjenu Antunovića. U tom dopisu oštro kritiziraju rad novog upravitelja, za kojeg čak tvrde da je osoba s poremećajem ličnosti, koja ih stalno maltretira.


»Prihvaćamo nultu toleranciju na korupciju, kriminal….ali nulta tolerancija na greške? I koje će se sankcije primijeniti kada netko stvarno pogriješi? Kakva nam kazna slijedi? Kamenovanje, rezanje prstiju, otkaz? Ništa drugo ovo nije već čisti, pravi mobbing!«, pišu u dopisu djelatnici istarskih pošta.

željko antunović hp hrvatske pošte pošta danijel ferić sindikat poslovnice prava radnika