Prvotravanjski udar: struja skuplja do 15 posto!

Prvotravanjski udar: struja skuplja do 15 posto!

9.2.2010. // Slobodna Dalmacija // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Hrvatska elektroprivreda namjerava od 1. travnja povisiti cijenu struje, paralelno s tim povećat će se cijene centralnoga grijanja preko HEP-a, a koliko će poskupljenje iznositi ovisit će o tome za koliki će postotak Ina povećati cijenu plina toj kompaniji, koja godišnje troši više od 700 milijuna.

Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, ustvrdivši kako još uvijek traju pregovori između Ine i HEP-a o novoj cijeni tog energenta. Iako nam prvi čovjek HEP-a nije mogao precizirati koliko će iznositi poskupljenje struje, realno je očekivati da će se raditi od 5 do 15 posto.

- Mi smo našim poslovnim planom za 2010. predvidjeli dobit od 200 milijuna kuna, no ako bi nam Ina povećala cijenu plina za 20 posto, to bi onda značilo veći trošak u odnosu na predviđeni plan za 400 milijuna kuna, što u konačnici znači gubitak od 200 milijuna kuna u našem poslovanju. Za taj dio bismo morali povećati cijene struje, ali posljedično i centralnoga grijanja, no dok s Inom ne utvrdimo novu cijena plina, ne može se ništa konkretnije reći - kazao nam je Begović, dodavši kako je HEP u 2009. poslovao s dobitkom, premda još nije mogao reći točan iznos te dobiti.

Na pitanje o tome što je pokazala posebna revizija poslovanja HEP-a koju je od revizorske tvrtke “Zgombić i partneri“ naručio dolaskom na čelo HEP-a u rujnu prošle godine, Begović je odgovorio kako je utvrđeno osam spornih točaka koje se većinom odnose na “neusklađeno računovodstvo“.

Inventura imovine

- Najveća je stavka problem definicije imovine, odnosno registriranja i izračuna vrijednosti imovine u vlasništvu HEP-a. Naime, temeljni kapital tvrtke iznosi 19,7 milijarda kuna, no revizija imovine, koja će se provoditi gotovo dvije godine, mogla bi pokazati, kako sada stvari stoje, da je ta imovina vrednija.

- Druga problematična stavka odnosi se na nekvalitetno praćenje stanja zaliha u tvrtki, tako da smo prvu reviziju zaliha napravili krajem siječnja, a sada krećemo u drugu reviziju zaliha da bismo vidjeli na čemu smo i u sklopu toga planirali poslovanje - istaknuo je Begović.

Iako nije htio spekulirati kolika bi mogla biti veća vrijednost imovine nakon “usklađivanja računovodstva“, neslužbeno se doznaje da se radi o stotinama milijuna kuna.

Treća sporna stvar koju je otkrila izvanredna revizija (a koju je Begović naručio i zbog medijskih napisa o kriminalu u HEP-u), odnosi se na rješavanje problema na koji način su knjižena sredstva utrošena na razne studije o investicijskim projektima.

- Radi se o tome da u slučaju da su započete i provedene investicije na osnovi studije, onda se ta sredstva računaju kao dio investicije, no ako projekt o kojem je govorila studija nije proveden, niti će biti realiziran, onda je to čisti trošak i tako ga se mora knjižiti. Riječ je o 55 milijuna kuna i to moramo raščistiti, uostalom o tome nam ovisi i račun dobiti i gubitka u prošloj godini - smatra Begović, napominjući i kako je revizija otkrila da postoji i neusklađenost oko izračuna vrijednosti imovine HEP-a u NO Krško i TE “Plomin”

 

struja cijena struje hep poskupljenje standard te plomin električna energija energetika energetici