Stampar M - Stampar

Prvi rabački hoteli otvaraju se u prvoj polovici ožujka

Prvi rabački hoteli otvaraju se u prvoj polovici ožujka

26.1.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Pod predsjedanjem zamjenika gradonačelnika Zorana Rajkovića danas je održana prva Koordinacija za pripremu i praćenje turističke sezone 2011. Prvi veći hoteli u Rapcu otvaraju se sredinom ožujka, točnije hoteli Maslinica 12. ožujka, a Valamarovi desetak dana kasnije. Na području TZ očekuje se da će ove godine biti ostvareno milijun i 160 tisuća noćenja što je na prošlogodišnjoj razini.

 

Na Koordinaciji je bilo riječi o radovima na komunalnoj infrastrukturi koja će se provesti uoči sezone, netom donesenoj Vladinoj Uredbi o koncesiji nad turističkim zemljištem, hortikulturnom uređenju, te je dana informacija o prostorno-planskoj dokumentaciji koja je u fazi izrade.

 

Informaciju o Vladinoj Uredbi o koncesijama nad turističkim zemljištem prenio je Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika ukazavši da je rok za dostavu procjene turističkog zemljišta do kraja mjeseca siječnja, nakon čega hotelijeri dostavljaju zahtjev za odobravanje koncesije na preostalo turističko zemljište.

 

Ispred Odjela za prostorno planiranje Grada Labina, pročelnica Anamarija Lukšić izvijestila je o tijeku donošenja Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac, koji je usporen radi izrade konzervatorskih podloga za objekte izgrađene šezdesetih i sedamdesetih godina i rekonstrukciju zamjenskih građevina. Očekuje se da će posao oko izrade ovog strateškog dokumenta za daljnji razvoj turizma u Rapcu biti gotov početkom travnja.

 

Pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Labina Ljubomir Buršić kazao je da će se ove godine uz radove na redovnom održavanju zamijeniti i ograda uz turističku šetnicu na potezu od Maslinice do Rive.

 

Od aktivnosti koje će u skorašnje vrijeme provesti Ured Turističke zajednice Grada Labina direktorica Radmila Paliska Kos najavila je tečaj osnova francuskog jezika za 30-tak djelatnika recepcija, a poučeni prošlogodišnjim dobrim iskustvom nanovo će se organizirati tečaj za licencirane turističke vodiče o turističkoj ponudi Labina i Rapca. 

 

 

Smanjenim sredstvima – cilj cvjetni i uređeni grad

 

 

Direktor komunalne tvrtke 1. Maj Labin Alen Golja kazao je da su ove godine smanjena sredstva planirana za hortikulturno uređenje, no to se ne bi trebalo odraziti na samu kvalitetu uređenja. Naglasio je kako je uzduž rabačke šetnice proteklih godina bilo zasađeno godišnje preko 3 tisuće sezonskih cvjetnih sadnica. Unatoč mjerama štednje i ovoga će se proljeća uljepšati šetnica. Nažalost, nerijetko su upravo cvjetne sadnice na meti neodgovornih pojedinaca koji ih otuđuju. Naše komunalno poduzeće najavilo je nabavku stroja za čišćenje, kojim će se ubuduće strojno čistiti glavne prometnice, dok će ljudska snaga biti angažirana na stepeništima i drugim lokacijama koja do sada nisu bila u prvom planu. Novina je što će se od ovoga ljeta posebna pažnja posvetiti pranju ispražnjenih kontejnera na frekventnim punktovima u Rapcu pri čemu je potrebna dodatna pažnja od samih korisnika koji odlažu otpad. Alen Golja izvijestio je o dovršetku projektnog zadataka za novi pročistač voda u Rapcu te će se nakon odabira lokacije pristupiti izradi studije isplativosti.

 

Po završetku sanacije stabala u Labinu stradalih u prvom naletu snijega, pristupit će se uklanjanju opasnog drveća u Rapcu koje je opasno za prolaznike. Komunalno poduzeće će do početka proljeća obaviti uklanjanje korova uz kolnike, a paralelno s time radi se na tretiranju kestenovog moljca, štetočine koji uništava drvo kestena.

 

Završna poruka današnje Koordinacije je da se i građani uključe u pripremu predstojeće turističke sezone, na način da ugostitelji i trgovci također urede ispred svojih objekata te time daju svoj doprinos uređenju i ljepšoj slici našeg grada.

 

sezona tz labin rabac tz radmila paliska kos turizam alen golja rabac hoteli noćenja