Prvašićima će se na sistematskom pregledu mjeriti razina kolesterola

Prvašićima će se na sistematskom pregledu mjeriti razina kolesterola

29.8.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Generacija prvašića koji ove godine kreću u školu zadnja je generacija kod koje se pri upisu u školu ne provjerava razina kolesterola u krvi. Prema Nacionalnom programu probira i ranog otkrivanja porodične hiperkolesterolemije, svim će se narednim generacijama 6-godišnjaka pri sistematskom pregledu kod upisa u 1. razred osnovne škole kod vađenja krvi provjeravati vrijednost ukupnog kolesterola u krvi, kako bi se utvrdilo ima li dijete taj problem.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a povišeni kolesterol jedan je od rizičnih faktora za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične kolesterolemije boluje između 10.000 i 18.000 ljudi, od toga oko 2.000 djece. Nažalost, bolest se dijagnosticira u samo jedan posto oboljelih.

Porodična hiperkolesterolemija nasljedna je bolest srca povezana s visokom vrijednošću »lošeg« ili LDL- kolesterola, koja osobu može učiniti podložnijom ranijem nastanku kardiovaskularne bolesti. Osobe s tom bolešću ne mogu razgraditi prirodnu zalihu kolesterola u jetri, što dovodi do vrlo visokih razina "lošeg" kolesterola koje mogu začepiti arterije, odnosno dovesti do ateroskleroze i tako uzrokovati srčani ili moždani udar.

Ako dijete na sistematskom pregledu u ambulanti školske medicine dobije nalaz koji upućuje na moguću porodičnu hiperkolesterolemiju, na kontrolu će se pozvati i njegovi roditelji te braća i sestre, a moguće i drugi srodnici. Liječnik školske medicine reagirat će ako je vrijednost ukupnog kolesterola u krvi veća od 5,1 mmol/L - ako je i dalje ispod 6,0 mmol/L provjerit će obiteljsku anamnezu te po potrebi uputiti dijete na pedijatrijski pregled u bolnici. Ako ne utvrdi obiteljske predispozicije, liječnik će educirati roditelje i dijete o zdravoj prehrani, a zatim nakon šest mjeseci ili godinu dana ponoviti nalaz. U slučaju da je pak kolesterol viši od 6,1 mmol/L, dijete će se odmah uputiti na specijalistički pedijatrijski pregled.

Procjena je da će se do 2026. godine obuhvatiti oko 1.000 djece i roditelja koji će biti u kontinuiranoj liječničkoj skrbi zbog sumnje na porodičnu hiperkolesterolemiju i zbog potvrđene porodične hiperkolesterolemije.


Fioto: Wiki Commons, free

kolesterol kardiovaskularne bolesti prvašići